Karácsonyi filmajánló – mit nézzünk karácsonykor?

Fotó: Joshua Herrera/Unsplash

A szokásos fotós játékfilmfotós dokumentumfilminspiráló film és egyéb filmajánlóim után ideje volt már előállnom egy karácsonyi filmajánlóval is. Hiszen ez már nagyon hiányzott erről a blogról. Elvégre komoly hiánycikk a karácsonyi filmajánló. Alig néhány ilyen írás jelenik meg minden oldalon – évente újra és újra…

Tele a net mindenféle karácsonyi filmajánlóval, de egy csomó mindent hiányolok ezekből a szokásos listákből. A kötelezők mellett pár máshonnan hiányolt elemet is felvettem a saját listámra azok témája, vagy hangulata miatt.

A legtöbb népszerű sorozatban akadnak (gyakran egész jó) karácsonyi epizódok, vagy jelenetek. A már történelmi léptékűvé vált Ki vagy doki (Dr Who) sci-fi sorozatnál pedig kimondottan komoly és gazdag hagyománya van a karácsonyi különkiadásoknak (és a karácsonyi jótékonyságnak is). A kihagyásokkal immár 50 éve sugárzott sorozat újabb kori 4 főszereplőivel 13 karácsonyi különkiadás készült.
Emlékezetes karácsonyi epizódokat készítettek (sok más mellett) a Black Mirror, SherlockAgymenők (The Big Bang Theory), Family Guy, a South Park, a Mr Bean, a Modern család és még a Goldberg család zsidó készítői is előálltak néhány karácsonyi epizóddal, köztük egy formabontó HanuKarácsony értelmezéssel is.

Az éjféli égbolt
Előzetesért katt a képre!

Ha már pont ma mutatták be és a magyar közéletbe is belefolyt egy kis időre, érdemes megemlíteni George Clooney új Netflix Original filmje Az éjféli égbolt (Midnight Sky), ami a klímakatasztrófa felé rohanó emberiség közeljövőjének kilátásait – vagy inkább tragédiáját mutatja be a filmben.
Bár a Telex cikke szerint dögunalmas, középszerű dráma, talán érdemes lehet megnézni, hogy mindenki maga dönthesse el, mit is gondol róla.

Az éjféli égbolt előzetes:

Elveszve az űrben
Előzetesért katt a képre!

A karácsonyi Netflix premiereknél (és a sci-fi műfajnál) tartva, tavaly ilyenkor debütált az Elveszve az űrben (Lost in Space) sorozat második évada, ami igazán kellemes családi kalandfilm. Bár arról megoszlanak a neten megjelent vélemények, hogy a gyerekeknek hány éves kortól ajánlható. Annyi biztos, hogy a sorozat rajongóit sikerült lenyűgöznie és nem csak az előzetesnek, hanem a teljes évadnak is. (Azóta is várják a berendelt harmadik, lezáró évadot.)

Elveszve az űrben előzetes:

Jöjjön az én saját karácsonyi film gyűjtésem. Ha hiányoltok valamilyen karácsonyi filmet a listáról, írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Joyeux Noël movie poster https://www.imdb.com/title/tt0424205/

Fegyverszünet karácsonyra (Joyeux Noël)

Készült: 2005
Hossz: 116 perc
Történet: Az I. világháború lövészárok harcai közt a karácsony szellemében kitört fegyverszünet történetének megfilmesített feldolgozása. Hogyan járta át a csatateret a karácsony hangulata.
Rendezte: Christian Carion
Főbb szerepekben: Diane Kruger, Benno Fürmann, Guillaume Canet

Fegyverszünet karácsonyra előzetes:

Excsajok szelleme (Ghosts of Girlfriends Past)

Készült: 2009
Hossz: 101 perc
Történet: Romantikus vígjáték a nőcsábász divatfotós nagy karácsonyi monogám útra téréséről, amikor Dickens Karácsonyi énekek szellemében ráébred, hogy nem szalaszthatja el élllete nagy szerelemét. Az egyik legvidámabb és leginkább barátnő kompatibilis film a listán – ugyanakkor a fotózáshoz is talán ennek van legkevesebb köze mind közül: a főszereplőről mondják, hogy fotós, néhány jelenetben fényképez is, több féle fényképezőgéppel. 
Rendezte: Mark Waters
Főbb szerepekben: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Emma Stone

Excsajok szelleme előzetes:

Brian élete (Life of Brian)

Készült: 1979
Hossz: 90 perc
Történet: Angol abszurd humor a Monty Pyton eredeti stílusában előadva. Názáreti Brian élete megtévesztő hasonlóságokkal bír Jézuséhoz, olykor még össze is tévesztik a prófétával, ami filozofikus mélységű helyzetkomikumot és szállóigévé vált párbeszédek tömegét szülték.
Rendezte: Terry Jones
Főbb szerepekben: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin

Brian élete előzetes:

Karácsonyi kalandok (The Road to Christmas)

Készült: 2006
Hossz: 58 perc
Történet: Romantikus családi vígjáték egy fotósról, aki még egy munkát bevállal karácsony előtt abban a reményben, hogy így is időben odaér vőlegényével Aspenbe szervezett karácsonyi vakációjára, melynek fénypontjaként férjhez is menne. Csakhogy az utazása nem várt nehézségekkel és fordulatokkal jár.
Rendezte: Mark Jean
Főbb szerepekben: Jennifer Grey, Megan Park, Clark Gregg

Karácsonyi kalandok előzetes:

 

Sztárom a párom (Notting Hill)

Készült: 1999
Hossz: 124 perc
Törtlnet: Népszerű angol-amerikai romantikus vígjáték tele a sztárokra vadászó fotósokokkal és karácsonyi hangulattal.
Rendezte: Roger Michell
Főbb szerepekben: Julia Roberts, Hugh Jackman

Sztárom a párom előzetes:

A Grincs (How the Grinch Stole Christmas)

Készült: 2000
Hossz: 105 perc
Történet: Ron Howard élő szereplős karácsonyi vígjátéka Jim Carrey címszereplésével az undok Grincs karácsonyi kalandjairól.
Rendezte: Ron Howard
Főbb szerepekben: Jim Carrey, Taylor Momsen, Sir Antony Hopkins

A Grincs előzetes:

A Grincs (The Grinch)

Készült: 2018
Hossz: 90 perc
Történet: Benedict Cumberbatch címszereplésével anumált feldolgozást is kapott a mogorva, karácsony szkeptikus Grincs megenyhülésének története.
Rendezte: Pete Candeland, Yarrow Cheney
Főbb szerepekben: Benedict Cumberbatch, Cameron Seely, Rashida Jones, Angela Lansbury

A Grincs előzetes:

Karácsonyi vakáció (Christmas Vacation)

Készült: 1989
Hossz: 97 perc
Történet: Amerikai vígjáték az ügyefogyott Griswold család kertvárosi házában rendezett kínosan humoros karácsonyi vakációjáról.
Rendezte: Jeremiah S. Chechik
Főbb szerepekben: Chevy Chase, Beverly D’Angelo, Juliette Lewis, Randy Quaid

Karácsonyi vakáció előzetes:

Amelie csodálatos élete (Amelie)

Készült: 2001
Hossz: 122 perc
Történet: Meseszerű romantikus vígjáték a szerelmet kereső párizsi pincérnőről, aki örömet szerez a környezetében élőknek is. A film nem igazán a fotózásról szól, de a fényképezés és fényképek is több formában megjelenik benne. A főhős maga is fotózik (első sorban mókás formájú felhőket), nyomozást folytat egy igazolványkép automata rendszeres vendége után és több embert is felvidít megfelelően megválogatott képekkel.
Rendezte: Jean-Pierre Jeunet
Főbb szerepekben: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus

Amelie csodálatos élete előzetes:

 

Lezárásként jöjjön egy vegyes lista jobbára a likebalaton.hu, tudasmania.hu, blikk.hu, mafab.hu és a Netflix gyűjtéseiből összefésülve:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!