Egy éve történt a Hableány katasztrófa

A kiemelést követő hatósági vizsgálat után egy uszály rakományaként halad át a baleset helyszínén a Margit híd lábánál elsüllyedt Hableány turistahajó letakart roncsa, miközben a parton mécsesek gyászolják a baleset áldozatait.
2019. június 13. Budapest, Magyarország
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Egy éve, 2019. május 29-én, 21 óra 5 perckor történt a Hableány városnéző hajó tragikus katasztrófája. A másodpercek alatt lezajlott, 27 áldozatot követelő balesetnek mindössze 7 túlélője volt.
A kutatás és a kiemelés előkészítése mintegy két hétig tartott. A munkálatokat igen komoly média érdeklődés övezte, aminek én technikai okokból (más feladatom volt) csak egy töredékében vettem részt. Végül 2019. június 11-én, nagyhából 10 órás művelet keretében sikerült felszínre hozni és elszállítani a hajót. A kiemelést én is végigfotóztam.

Time-lapse a Hableány kiemeléséről
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Volt, aki szóvá tette, hogy a kiemelés után nem is volt a hajó letakarva, így talán érdemes leírnom, hogy a képet két nappal később készítettem. A Csepelen tartott hatósági vizsgálat után a már letakart hajómaradványt északra szállították a Dunán. Itt épp áthaladt a baleset helyszínén a parton megemlékezők mécsesei előtt. Úgy gondolom, ez a ravatalszerű kép jobban illik a megemlékezéshez, mint egy sérült hajóroncs fotója.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!