Jól benézte a tv2: Mr. Spock nem Dr. Spock

Mr. Spock és az EnterpriseKészítő ismeretlen

Mr. Spock és az Enterprise
Készítő ismeretlen

Sokan keverték már tévedésből a Star Trek sorozat Mr. Spockját az ismert gyermekorvos Dr. Spockkal, de a tv2-nek sikerült ezt igazán ügyetlenül előadni Leonard Nimoy halálhírével.

Persze nem elegáns egy apró nyelvbotláson fennakadni, amikor az emberek tömegei gyászolnak épp valakit. De azért nem árt a dolgokat tisztába tenni, hogy ha egy mód van rá, akkor ne a tévedés terjedjen.
Mondhatnánk, hogy mindegy melyiket használják, de ahogyan egy másik Star Trek sorozatban egyszer elhangzott:

“Az a különbség, hogy az egyik a nevem, a másik meg nem.”
– 
Data, Star Trek: The Next Generation

Az RTL Klub a weben javította, a videó hibás maradtForrás: RTL Klub

Az RTL Klub a weben javította, a videó hibás maradt
Forrás: RTL Klub

Magyar tévék elrontották
Az RTL Klub híradóban is elkövették ezt a név keverési hibát. Utólag a netes cikket javították, de a videóban benne maradt a hiba. Ráadásul az apró hibát a video URL-jében is módosították, így akik a javítás előtt linkelték az RTL hírét, azoknál most egy hibaüzenet jelenik meg a videó helyett.

A tv2-nél nem olvasnakForrás: tv2

A tv2 nem olvassa a saját feliratait sem
Forrás: tv2

A tv2 Tényekben viszont sikerült úgy elhibázni, hogy még a tájékozatlan nézőnek is feltűnhessen, mennyire nem tudják, hogy miről is beszélnek.
Mint az alábbi videóban is látszik, a műsorvezető még helyesen, Mister Spockot mondva konferálja fel a bejátszást, amiben már rendre Doktor Spockot mond a szerkesztő. Különösen akkor válik ez a hiba szembetűnővé, amikor Zöldhegyi Rita újra kimondja, hogy Doktor Spock, miközben épp azt mutatják a képen, hogy a sorozat főcímében megjelenik a felirat: Mr. Spock szerepében Leonard Nimoy. Szóval nem csak azt nem tudják, hogy miről beszélnek, de még illusztrálják is, hogy nem olvasták el, amiről épp beszámolnak.

Kiegészítés: Eredetileg Vs.hu is Dr. Spockot írt a cikkében, amiben a Spockosított kanadai bankjegyekről írtak, de aztán ők is javították Mr. Spockra.

Még a rajongók is sokan keverték
Mint arról a brit Metro külön cikket írt, még a Nimoyt gyászoló rajongók közül is rengetegen tévesztették el és Nimoy halála miatt Doktor Spocktól vettek búcsút a közösségi médiában.

"Mister Spock, nem Doktor Spock"Forrás: Metro.uk

“Mister Spock, nem Doktor Spock”
Forrás: Metro.uk
Készítő ismeretlen

Régóta keverik őket
A Mr. Spockkal gyakran kevert Dr. Spock egyébként létező személy volt, Dr. Benjamin Spock 1998-ban halt meg, gyermekorvos volt, akinek több gyermeknevelési könyve megjelent magyarul is. Így aztán a magyarok számára sem ismeretlen ez a név. Sőt, talán az ő nevével többen találkozhattak nálunk, mint a földönkívüli karakterrel. A Star Trek sorozat ugyanis nálunk jóval később jelent meg a tévékben és a köztudatban is.

Dr. Benjamin SpockKészítő ismeretlen

Dr. Benjamin Spock
Készítő ismeretlen

A színészt is zavarta
Nimoy maga is szembesült ezzel a szerencsétlen név hasonlósággal és a belőle adódó kellemetlenséggel. Bár Nimoyt alapvetően jobban zavarta, hogy őt, mint színészt és embert keverik össze Mr. Spock karakterével. Erről előbb Nem vagyok Spock címen, majd a félreértelmezések miatt később Én vagyok Spock című könyvében alaposan kivesézte karakteréhez fűződő bonyolult viszonyát.
Doktor Spockot csak egy rövid bekezdés elejéig említi, hogy érzékeltesse a névhasonlóságból adódó feszültséget:

Először találkoztam Dr. Benjamin Spockkal. Gyakran emlegettek tévedésből ‘Dr. Spockként’, talán az ismert gyermekorvos hírneve miatt. Élharcosa volt a békemozgalomnak, le is tartóztatták és ítéletre várt, amiért akadályozta a sorozást. Bemutatkoztam neki: “Üdvözlöm! A nevem Leonard Nimoy és egy Mr. Spock nevű karaktert játszom a Star Trek TV sorozatban.” Azt válaszolta, “Tudom. Maga ellen vádat emeltek már?”

Spock csak a filmekben lett kapitány Forrás: Paramount Pictures

Spock csak a filmekben lett kapitány
Forrás: Paramount Pictures
Készítő ismeretlen

A rangját is sokan eltévesztik
Mr. Spock egyébként a tévé sorozatban nem volt kapitány sem (amit szintén sokan tévesen írnak). Az Enterprise űrhajó tudományos- és elsőtisztje volt, a rangja Lieutenant Commander (nem tudom, hoyg a sorozat fordítója Németh Attila hogyan fordította a Csillagflotta rendfokozatokat, a NATO szerint ez főhadnagyi rangot jelent).
Mr. Spockot csak a bő tíz évvel az első Star Trek sorozat után készült mozifilmekben (a másodikban) léptették elő kapitánnyá, ilyenkor piros egyenruhában szerepelt.

Átadta a stafétát
A későbbi sorozatokban és a 2009-es reboot mozifilmben pedig már nagykövetként tért vissza az idős Spock szerepében. A reboot filmek fiatal Spockjának szerepét pedig Zachary Quinto vette át tőle, így a jövőben már neki kell majd – mostantól egyedül – megküzdenie nem csak azzal, hogy azonosítják Spockkal, hanem hogy Mr. Spockot emlegessék és ne Doktor Spocknak nevezzék.
Quinto korábbi nyilatkozatai szerint közeli barátságba került az idős színésszel, akit mentorának tekintett a szakmában és persze Spock szerepében is. Instagram üzenetében ezekkel a szavakkal búcsúzik Nimoytól: “Megszakad a szívem. Mélységesen szeretlek, barátom. Minden nap hiányolni foglak. Angyalok éneke kísérjen utadon!”

Az egész világegyetem őt búcsúztatja

Nimoy utolsó Twitter üzenete az volt: “Az élet olyan, mint egy kert. Lehetnek tökéletes pillanatok, de nem lehet őket megőrizni, csak az emlékezetünkben. Hosszú és eredményes életet!” Azóta Twitter fiókján unokája osztja meg mások együttérző üzeneteit. Nem csak a Star Trekhez kötődő filmesek, mint William ShatnerSir Patrick StewartJonathan FrakesZachary QuintoGeorge TakeiBrent SpinerLeVar BurtonWill Wheaton, és Jeri Ryan emlékeztek meg róla. A népszerű tévés Larry King, a Family Guy kitalálója, Seth MacFarlaneBen StillerTom HanksElijah Wood, az Agymenők stábjaMoby, a Harry Potter szerzője, J. K. Rowling és az Intel is elbúcsúzott tőle.

A színésztől az USA első geek elnöke hivatalos közleményben vett búcsút. Az elnök szerint “Jóval azelőtt, hogy az okosság menő lett, már ott volt Leonard Nimoy”. Megemlíti személyes találkozásukat is, amikor még szenátorként Obama odalopózott a színészhez, hogy a Star Trek szerepéhez illő gesztussal és a hozzá tartozó “Hosszú és eredményes életet!” üdvözléssel köszöntse őt, és mint az elnök írja, “Ezen a bolygón töltött 83 éve – és több másikon tett látogatásai – után már biztos, hogy ő így tett.” A tudományos világ sem múlasztotta el a búcsút.
NASA is közleményt adott ki és a Twitteren is búcsúztatta a színészt, aki immár űrhajósok generációit inspirálta valós űrutazásra. Az első színesbőrű űrhajósnő, Dr. Mae Jemison azt üzente a Twitteren, hogy “Mély bánattal tölt el Leonard Nimoy elvesztése. A munkája reményteli jövőt adott nekünk és intelligens, spirituális útmutatást, hogy elérhessük.” Iletve hozzátette, hogy “Nimoy hagyatéka hosszan él majd és segít nekünk eredményeket elérni.”
Immár a Földről, a bolygót nemrég alaposan körbefotózó űrhajós, Chris Hadfield is azzal búcsúztatta a Twitteren: “Leonard, hosszú és eredményes életet éltél, inspirációt jelentettél számomra és milliók számára. Nyugodj békében!”
Terry Virts űrhajós a Nemzetközi Űrállomás egyik jelenlegi lakója szótlanul csak egy képet Twittelt, amin a vulkáni üdvözlő gesztus mögött Nimoy szülővárosa, Boston és Massechusetts látszik az űrállomás ablakán át.

Ugyanezt a gesztust ábrázoló szelfivel búcsúzik olasz Sam Cristoferetti űrhajós, szintén az ISS feldélzetéről. Neki a képhez még egy jelvény is akadt az űrállomáson. A képet kísérő szövegében Spock temetési jelenetéből Kirk kapitány szavait idézi: “Minden lény közül, akikkel találkoztam, ő volt a legemberibb.” és azzal folytatja, hogy köszöni Nimoynak, hogy életre keltette számunkra Spockot.

A Star Trek franchise-t új filmekkel rebootoló rendező-producer J. J. Abrams ezt üzente: “Micsoda ember voltál. Micsoda életet éltél. Amilyen szórakoztató, figyelmes, nagyvonalú és szerető voltál, annyira tehetséges is. Mindannyian tanulhattunk tőled minden egyes találkozás során. Örökké hiányolni és szeretni fogunk téged – JJ”

Búcsúzásként a már említett temetési jelenet:
https://www.youtube.com/watch?v=vtQUePN5y40

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!