Nincs fotózási tilalom az Erzsébet téren

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Kattints és tudd meg, kit és hogan szabad fotózni!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Fotósokat zavartak el az Erzsébet téri parkból, mondván ott tilos fotózni, csakhogy nincs ilyen tiltás. Megkérdeztem az üzemeltetőket, olvasd el mit válaszoltak!

Ne fotózzál!
Több fotós panaszkodott az elmúlt napokban-hetekben arra, hogy a biztonsági őrök nem hagyták őket fényképezni a nemrég felújított Erzsébet téren az Akvárium klub feletti tavacska körül található parkban.
A fotósok beszámolói rendre arról szóltak, hogy az őrök azért kérték meg őket a fotózás abbahagyására, mert a tükörreflexes gépük ránézésre profinak tűnik. A mobillal, tablettel, vagy kompakt géppel fotózókat nem zaklatták. Az őrökről egyébként mindenki azt állítja, hogy nagyon kedvesek és udvariasak voltak, de a tilalomra hivatkozva azt állították, hogy nem folytathatják a fényképezést.

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Közterületen fotózás szabályai
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A meglepett fotósok kérdésére azt már nem tudták megmondani, hogy miért nincs ez a tilalom sehol feltüntetve, vagy hogy egyáltalán ki és miért rendelte el és hogy bárkinek honnan kellene tudnia a tilalomról.
Mivel a helyzet számomra, sőt külföldön sem ismeretlen és sokakat érinthet még a Budapet szívében fekvő tér, ezért gondoltam utána járok a kérdésnek.

Nem tilos a fotózás
Kiderült, hogy a parkban az Akvárium Klub egyáltalán nem illetékes, az Erzsébet teret üzemeltető Erzsébet Vagyonkezelő pedig nem tiltja a fotózást. Sem a parkban kihelyzetett házirend tábla, sem a tér honlapján található szabályzat nem tiltja (nem is említi) a fotózást, az üzemeltetők hivatalos válasza is azt állítja, hogy:

“Az Erzsébet tér nem magánterület, nincs olyan általános tiltás, amely a fotózást ne engedélyezné.

A kitelepüléssel / területfoglalással járó kereskedelmi célú események (pl. filmforgatás, katalógusfotózás, stb.) érintik a tér mindennapos üzemeltetését, erre figyelemmel az ilyen eseményeket előzetesen egyeztetni szükséges az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. illetékeseivel.
Hivatalos engedélykérés fotózásra vonatkozóan eddig egy alkalommal érkezett, és azt támogattuk. Látogatói panasz a fotózási ’tilalommal’ kapcsolatban nem érkezett.”

A parkban tehát ugyanazok a szabályok érvényesek, mint bármilyen más közterületen. Az őröknek nincs joguk beleszólni, hogy ki mit és hogyan fotózik.

Sajnos arra a kérdésre sem az üzemeltetőtől, sem a park őrzését végző cégtől nem sikerült választ kapnom, hogy az őrök mégis milyen alapon szólnak bele mások dolgába?

Ha neked is tiltani akarják a fotózást
Az Erzsébet téren hivatkozz bátran a tér házirendjére és máshol is kérd számon a tiltás hivatalos forrását, ne hagyd, hogy csak úgy korlátozzanak. Előfordulhatnak olyan helyek, ahol nem számítanál rá, mégis tényleg tilos fotózni, de ennek mindig kell, hogy legyen hivatalos jogalapja – példáhul, hogy magán terület és a tulajdonosnak joga van így dönteni – csak azért, mert egy őr (vagy neki a főnöke) ezt mondja, még nem biztos, hogy így is van.

Viszont semmi esetre se veszítsd el a fejed és csakis urvariasan vitatkozz a biztonsági őrökkel, soha ne indulatosan, mert abból csak még több probléma lesz. Az őröktől a legtöbb helyen a kiadott utasítások betartását és betartatását várják. Ha az utasítás hibás, arról általában nem ők  maguk tehetnek, nekik mérlegelési lehetőségük ritkán van és általában nem is jogászokat alkalmaznak ilyen munkára. Szóval még ha igazad van, akkor sem biztos, hogy arról meg tudod győzni őket.
Ha nem tudtok dűlőre jutni, akkor jobb békésen tisztázni, hogy nem velük van bajod, hanem az utasításaikkal, ezért kérd el az ő és a főnökük adatait és jelezd az illetékes döntéshozóknál a problémát. Az Erzsébet tér esetében például a park üzemeltetőjének még senki nem jelezte a megtörtént eseteket, így még ha akarnának sem biztos, hogy tudnak tenni a probléma megoldásáért.

Neked milyen helyeken tiltották már meg a fotózást?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!