Ha te se ingyen dolgozol, akkor tőlem se várd el!

HarlanEllison-writer-FuckYouPayMe

Harlan Ellisonnak határozott véleménye van

Sokunk hétköznapjainak állandó vita témája, hogy olyanok várnak tőlünk ingyen munkát, akik maguk sem ingyen dolgoznak. Most a fotózástól egy kicsit eltávolodva, egy más területet is emlegetek kicsit.

Viszonylag sűrűn foglalkozom ezzel a témával, van akinek a könyökén jön ki. Viszont rengeteg fotósnak okoz komoly problémát, de természetesen nem csak a mi területünkön divat. Az írókat, újságírókat és még egy sor másik szakmát legalább olyan közvetlenül érint. Akkor a legsarkosabb a konfliktus, mikor nem hétköznapi emberek kérnek valamit privát célra, hanem olyanok várják tőlünk az ingyen munkát, akik maguk sem ingyen dolgoznak, és a mi ingyen munkánk az ő cégük gazdagodásához járulna hozzá.

A napokban a Plastik Média is foglalkozott a témával annak apropóján, hogy az Atlantic Magazine bepróbálkozott Nate Thayer amerikai bloggernél újságírónál. Nagyon megtetszett nekik egy írása és gondolták, hogy ingyen leközölnék. A szerző azonban pontosan tudta, hogy mennyi az ára és értéke a munkájának, sőt ugyanettől a laptól is kapott már korábban állás ajánlatot, úgyhogy nem lett üzlet, csak egy blogbejegyzés, amiben a szerző beszámol az Atlantic próbálkozásáról azzal a címmel, hogy Egy nap a szabadúszó újságíró életéből – 2013.

Az eredeti blogbejegyzés egyik kommentelője, akárcsak az azt magyarul emlegető Plastik Józsi is megemlíti Harlan Ellison amerikai író hasonló témájú videó nyilatkozatát (lásd alább). Ebben az író azon fakad ki, hogy már a sok millió dolláros hasznot termelő Warner Brothers is ingyen munkára kérte őt fel. Nem túl irodalmi válaszának lényege “Fuck you, pay me!”, vagyis “Fizess B+”, de ennél valamivel választékosabban fogalmazza meg a véleményét.

Az angolul nem értők számára gyorsan összedobtam egy szabad fordítást:

“Részlet a Harlan Ellisonról készült Éles fogú álmok című filmből: Kaptam tegnap egy hívást egy kis filmvállalattól itt a völgyben. Egy csomagot készítenek az MGM, nem a Warner Borthers számára a Babylon 5-ről. És egyszer adtam egy elég hosszú interjút a Babylon 5 készítéséről, amire a kitaláló J Michael Strachinsky kért fel. Mondták, hogy szeretnék használni.

Egy fiatal nő felhív és mondja, hogy szeretnék használni a DVD-n, meg lehet ezt oldani? Mondtam, hogy persze, csak annyit kell tennetek, hogy fizettek nekem.

Nem értette. Azt mondja, hogy mindenki más ingyen csinálja. Erre mondom neki, hogy mindenki más lehet, hogy seggfej, de én nem vagyok. Milyen alapon hívtok fel és várjátok, hogy ingyen dolgozzak nektek? Maga kap fizetést ugye? Igen. Kap a főnöke is fizetést? Fizetik az operatőrt? Fizetik a vágót? Fizetik a kamionokat rakodó munkásokat? Odamenne egy benzinkútra ingyen üzemanyagot kérni? Vagy elmenne egy orvoshoz, hogy ingyen operálja meg?

-Hogy merészel engem felhívni azzal, hogy dolgozzak ingyen?

-Gondoltuk, hogy jó megjelenés lehet.

Hölgyem, mondja ezt valaki másnak, aki most jött le a falvédőről. Abban nekem semmi érték nincs, hogy az én nyilatkozatom megjelenik a maguk DVD-jén, amit maguk eladnak. Senki nem fogja azt mondani magában, hogy “imádtam, amilyen interjút adott, megnézem, hogy nem írt-e véletlenül egy könyvet, hogy megvegyem”.

Ennek a szereplénsek számomra semmi értéke nincsen. Az értékes számomra, ha pénzt adtok a kezembe. Fizessetek érte és használhatjátok az interjút.

Azt mondja, ‘nos köszönöm’, és leteszi a telefont, és soha többé nem hallok róluk.

Mindent ingyen akarnak, de ők maguk öt másodpercig sem dolgoznának ingyen. Pontosan tudják, hogy mennyit keresnek, és még többet akarnak. Nekem kéne a Warner Borhters számára ingyen interjút adnom? Koldúsként kéregetek tán az utcán? Nem, b.sszáto meg…

Sosem akarnak fizetni az írónak. És nagyon sok író van mindenfelé, akinek fogalmuk sincs róla, hogy a munkájukért fizetség jár. Így aztán bármit csinálnak, hajlandók ingyen tenni. ‘Fúú, észrevesznek, felfigyelnek rám, híres leszek…’

Árulja el nekem, ők ettől talán kevésbé médiakurvák, mint én? Szerintem nem, csak nekik még csak fel se ajánlották, hogy megvásárolják a lelküket. Én eladtam a lelkem, de legalább a legmagasabb áron! Én nem is pisálok ezeknek anélkül, hogy fizetnének érte…

Olyan dühös vagyok emiatt, mert az amatőrök mindig aláigérnek mindenkinek. Az amatőrök nehezítik meg a profik dolgát. Hiába viselkedsz profiként, ha ezek az emberek hozzászoknak, hogy mindent ingyen megkapnak. Mert minden hülyeséget bedobnak és működik. Már egy példányt se küldenek át a DVD-ből. Ha felhívod őket, hogy hol a DVD, amin szerepelsz, azt mondják ‘Ó, hát már megjelent, egy boltban megveheti.’ Nem veszem meg, vedd meg te és küldd el nekem, mert különben átmegyek és…”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!