Sajtófotós ikerpár mesél páratlan kalandjairól

Peter és David Turnley a Tienanmen téren
Készítő ismeretlen

Peter és David Turnley ugyanúgy fényképezi a világ konfliktus zónáit, mint többi kollégájuk. Képeiken kívül most azonban remek történeteikkel is sokkolják a világot, hiszen nem mindennapi helyzeteket szül, amikor a két teljesen egyforma fotóriporter feltűnik a tömegben. Azonos génjeik, és szakmai hátterük pedig gyakran hasonlóan remek képeket eredményez.

Elmondásuk szerint a Tienanmen téri tömegtüntetésen ezernyi meglepett arc fordult feléjük, ahogy a teljesen egyforma ikerpár egy létrán a tömeg fölé emelkedve fényképezett. Megtévesztő hasonlóságuk jelentett már előnyt és hátrányt is nekik a munka során. Ezekről, és persze munkájukról mesélnek a CBS 1996-ban készült portré videójában, ami nemrég felkerült a YouTube-ra és tizenhat év után kezd újra híressé válni, ezúttal a neten – különösen mióta a PetaPixel is közölte.

Peter és David Turnley
Készítő ismeretlen

Mindketten remek fotósok, és ha nem is mindig együtt, de jobbára a világnak ugyanazon a részén, hasonló témákon dolgoznak. Gyakran egymás legkeményebb versenytársaként, viszont így legalább a siker is a családban marad.
Peter Turnley (honlapja, Wikipédia) pár perccel fiatalabb, ő magazin fotós, akinek több tucat képe jelent meg a Newsweek címlapján. Iker báttya, David Turnley (honlapja, Wikipédia) hírügynökségeknek dolgozik, nyert már Pulitzer-díjat, World Press Photo pályázatot, és díjazták a Robert Capa Arany Medállal is. Fényképezték az Öböl háborút, a Szovjetúnió felbomlását, a Berlini fal leomlását, Ceausescu és az Apartheid bukását, a ruandai mészárlásokat. Mint a videó narrátora fogalmaz, a világ eseményeinek fontossága mérhető abban, hogy csak egyikük tudósít róla, vagy mindketten dolgoznak rajta.

A páros persze a videó elkészítése óta is aktív, mindketten tudósítottak a szeptember 11-ei eseményekről, és azok utóéletéről, Obama beiktatásáról, a Haiti földrengésről, a Katrina hurrikán tombolásáról, az Arab tavaszról, és szinte minden más világhírű eseményről.

Kiegészítés: 2014. szeptemberében módom volt találkozni az ikerpár egyik tagjával. Peter budapesti kiállítása igazán érdekes és inspiráló program. A saját tárlatvezetése és az utána folytatott beszélgetésünk pedig különösen maradandó élmény volt.
A kiállításon kívül Peter tartott egy workshopot is, ahol saját pályájáról, képeiről és tapasztalatairól is mesélt.