Sajtófotós ikerpár mesél páratlan kalandjairól

Peter és David Turnley a Tienanmen téren
Készítő ismeretlen

Peter és David Turnley ugyanúgy fényképezi a világ konfliktus zónáit, mint többi kollégájuk. Képeiken kívül most azonban remek történeteikkel is sokkolják a világot, hiszen nem mindennapi helyzeteket szül, amikor a két teljesen egyforma fotóriporter feltűnik a tömegben. Azonos génjeik, és szakmai hátterük pedig gyakran hasonlóan remek képeket eredményez.

Elmondásuk szerint a Tienanmen téri tömegtüntetésen ezernyi meglepett arc fordult feléjük, ahogy a teljesen egyforma ikerpár egy létrán a tömeg fölé emelkedve fényképezett. Megtévesztő hasonlóságuk jelentett már előnyt és hátrányt is nekik a munka során. Ezekről, és persze munkájukról mesélnek a CBS 1996-ban készült portré videójában, ami nemrég felkerült a YouTube-ra és tizenhat év után kezd újra híressé válni, ezúttal a neten – különösen mióta a PetaPixel is közölte.

Peter és David Turnley
Készítő ismeretlen

Mindketten remek fotósok, és ha nem is mindig együtt, de jobbára a világnak ugyanazon a részén, hasonló témákon dolgoznak. Gyakran egymás legkeményebb versenytársaként, viszont így legalább a siker is a családban marad.
Peter Turnley (honlapja, Wikipédia) pár perccel fiatalabb, ő magazin fotós, akinek több tucat képe jelent meg a Newsweek címlapján. Iker báttya, David Turnley (honlapja, Wikipédia) hírügynökségeknek dolgozik, nyert már Pulitzer-díjat, World Press Photo pályázatot, és díjazták a Robert Capa Arany Medállal is. Fényképezték az Öböl háborút, a Szovjetúnió felbomlását, a Berlini fal leomlását, Ceausescu és az Apartheid bukását, a ruandai mészárlásokat. Mint a videó narrátora fogalmaz, a világ eseményeinek fontossága mérhető abban, hogy csak egyikük tudósít róla, vagy mindketten dolgoznak rajta.

A páros persze a videó elkészítése óta is aktív, mindketten tudósítottak a szeptember 11-ei eseményekről, és azok utóéletéről, Obama beiktatásáról, a Haiti földrengésről, a Katrina hurrikán tombolásáról, az Arab tavaszról, és szinte minden más világhírű eseményről.

Kiegészítés: 2014. szeptemberében módom volt találkozni az ikerpár egyik tagjával. Peter budapesti kiállítása igazán érdekes és inspiráló program. A saját tárlatvezetése és az utána folytatott beszélgetésünk pedig különösen maradandó élmény volt.
A kiállításon kívül Peter tartott egy workshopot is, ahol saját pályájáról, képeiről és tapasztalatairól is mesélt.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!