F1: szerencsés kép egy szerencsétlen balesetről

Fotó: Jan Van De Vel/Reuters

Az őszi szezon első Forma1 versenyén Belgiumban egy csúnya balesettel indult a verseny. Rögtön a rajt után az első kanyarban összetört egy jó pár autó. Készült is róla néhány látványos kép. Ezek elkészítésének viszont van egy állandó feltétele: a szerencse.

Másokkal ellentétben nem hiszem, hogy csak szerencse kell hozzá. De aligha vitatható, hogy szerencse nélkül nem sikerülhet egy fotósnak sem egy ilyen kép. A több kilométer hosszú pályán bárhol történhet a baleset. Csak a szerencse segíthet a fotósnak, hogy pont jókor legyen jó helyen – vagyis inkább, hogy pont előtte történjen a baleset.

A magányos fotós valahol elkezdi fotózni a versenyt, aztán ha már van elég olyan képe, amit onnan lehet készíteni, akkor elindul körbe a pálya mentén, hogy ne csak egyforma képei legyenek. Körben haladva pedig igyekszik mindig más és más képeket készíteni, miközben reménykedik, hogy ha történik valami, akkor az éppen előtte történjen.
A hírügynökségek általában nagyobb csapatban fotóznak. Több fotóst helyeznek el a pálya körül különböző helyekre, akik onnan lényegében végig szinte csak ugyanazokat a képeket készítik a versenyről. És persze várják, hogy melyiküknek lesz akkora szerencséje, hogy pont előtte történjen a baleset. Ez sokkal unalmasabb munka és kevésbé változatos feladat egy-egy fotósnak. Viszont lényegesen megnöveli az esélyét, hogy a megfelelő pillanatban legyen valaki a megfelelő helyen.
Ami az egyik fotósnak szerencse (hogy előtte történt a baleset), az a másik fotósnak balszerencse (hogy nem előtte történt). A csapatmunka viszont javítja a csapat esélyeit. Minél többen várják több helyen, hogy hátha előttük történik valami fontos vagy látványos, annál nagyobb a csapat esélye, hogy legalább a csapat egyik tagjának szerencséje lesz – ezzel pedig az egész csapatnak.

Fotó: Ferrary fedélzeti kamera/Alonso Twitter

A most hétvégi baleset viszonylag sok fotósnak szerencsés volt. A magányos fotósok is gyakran kezdik a fotózást a rajt utáni első kanyarban. Hiszen innen lehet leginkább a rajtot fotózni, itt még együtt a mezőny, és nem utolsó sorban gyakran történnek itt a maihoz hasonló balesetek. Aki ezt a logikát követte, annak most szerencséje volt és lett valami hasonló képe. Persze a versenyzőknek mindenképpen baleszerencse minden baleset.

Kiegészítés: Azért azt meg kell hagyni, hogy a fedélzeti kamera képe is határozottan látványos, amit Fernando Alonso posztolt Twitterén

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!