Honnan érdemes fényképezni a tüzijátékot?

2009-es tüzijáték a Margit hídról
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Szerintem a tüzijáték fotózás titka nem csak a beállításokban van. Nem az a kérdés, hogy milyen ISO értéken és milyen záridővel, vagy blendével fotózol. Hogy mennyire érdekesek a képeid, az határozza meg, hogy honnan fényképezel, és mit is akarsz megörökíteni.

Fontos a helyválasztás
Előttem sokan leírták már angolul (Chase Jarvis, Ken Rockwell, CNN, National GeographicDigital Photography School, stb) és magyarul is (PixinfoFotoTippPC World1PC World2MLZphoto, stb), hogy hogyan kell tüzijátékot fényképezni. Csupa okos gondolat az objektív választásról, műszaki paraméterekről, beállításokról. Szerintem a fotózás arról szól, hogy mi látszik a képen. Ebben meghatározó része van, hogy honnan fényképezel és mit komponálsz a képbe. Persze mindez igazán akkor számít, ha nem csak egyszerűen a robbanásokat akarod megörökíteni, hanem a környezetből is akarsz valamit a képen.

Fotó: Pete Souza/Fehér Ház

A first lady és az elnök július 4-én
Fotó: Pete Souza/Fehér Ház

Obama elnök hivatalos fotósa Pete Souza például egy július 4-e alkalmával megmutatta, hogy még portrét is érdemes készíteni tüzijáték idején.

Előre el kell dönteni
A hely választás különösen fontos néhány olyan dolognál, amivel csak egy próbálkozásod van. Még előtte eldöntöd, hogy honnan fényképezel, és az meghatározza, hogy mi lesz a képen. Menet közben már késő változtatni.
Ilyen többek között a 100 méteres síkfutás nem egészen 10 másodperces döntője, és a mintegy fél órás tüzijáték is. Elvben mozoghatsz a fél óra alatt, nem kell vigyázban várnod végig. Csak a várható tömegben, az ünnepi közlekedés mellett nem sok esélyed van rá, hogy olyan mértékben változtass a helyzeteden, hogy az a látványt kellően nagy mértékben befolyásolja.

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

2012-es tüzijáték a Citadelláról
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Beszéltem több kollégával, van akinek több ötlete is volna, hogy honnan kéne fényképezni. De próbálkozásuk nekik is csak egy van. Ha onnan jól sikerül, akkor jó ötlet volt. Ha máshonnan mégjobb lenne, akkor majd egy év múlva megpróbálhatják másonnan is, mert még a Duna egyik oldalán se nagyon tudnak a műsor alatt sokat mozogni. Nemhogy a folyó két partja közt vándorolni.

Személyes megjegyzés
Évekig nem fényképeztem a budapesti tüzijátékot. Az utóbbi években mindig kimaradt valahogy. 2009-es a legfrissebb tüzijáték fotóm. Ráadásul így az archívumom alapján felidézve a dolgokat ezt azután fényképeztem Budapesten, hogy előtte még lefotóztam Debrecenben a Virágkarnevált és hazavonatoztam.
Az utolsó tüzijáték emlékem pedig az, hogy megboldogult Lovász Sándor kollégámmal barátommal együtt fotóztunk a Margit hídról. Azóta hol ilyen, hol olyan okokból nem fotóztam tüzijátékot.
2011-ben a Kajaj-Kenu Világbajnokság miatt maradt ki a budapesti tüzijáték. A szegedi meg egy hosszú munkanap utáni mexikói vacsora miatt.

Ma este újra fényképezem a tüzijátékot. Szerinted honnan érdemes? Te honnan fényképezed majd?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!