1 Szivós család, 3 generáció, 8 olimpia és 7 érem

Szivós Márton apja és nagyapja érmével – Fotó: Balogh László/Reuters

Ha már ilyen nagy az olimpiai készülődés, és legutóbb épp az előző Londoni Olimpiáról írtam, jöjjön abból az időből egy magyar történet is. A vizilabdázó Szivós Mártonról és olimpikon családfájáról.

A történethez egyáltalán nem kapcsolódik a New York Times oldalán megjelent olimpikon fotókhoz, amiket Damon Winter készített, ezért inkább külön posztban közlöm. A vizilabdázó Szivós Márton nagyapja, Id. Szívós István szintén részt vett a ’48-as londoni olimpián, sőt később az ’52-es és ’56-os olimpián is.

Fotó: Balogh László/Reuters

Azt követően a fia (Marci apja), Dr. Szivós István képviselte a Szivós családot a ’68-as, ’72-es, ’76-os és ’80-as olimpián. A Szivós család három generációja tehát az azóta eltelt tizenhétből nyolc olimpián képviselte hazánkat. Ezalatt 3 arany, 2 ezüst és 2 bronz érem megszerzésében közreműködtek. A Szivós családról további személyes információk, archív képek és videók is találhatók Marci honlapján.

Köszönet Doba István kollégának, hogy felhívta a figyelmemet az aranyos történetre a ’48-as olimpia kapcsán, amit egyébként négy éve a Reuters is feldolgozott, de Marci akkor végül nem jutott ki Pekingbe. A “családi aranyat” tartó négy évvel ezelőtti Szivós Márton képért pedig köszönet Balogh Lászlónak a Reuters budapesti fotóriporterének, aki ezekben a percekben is Londonban készül megörökíteni a vizilabda válogatott – remélhetőleg szintén aranyos sikerrel záruló – idei szereplését.

Idősebb Szivós István az ’52-es Helsinki Olimpián:

Ha tetszett a bejegyzés, akkor oszdd meg barátaiddal és ha szeretnél hasonlókról értesülni, kövesd a blogom a FaceboookonTwitteren, vagy Google+ segítségével!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!