André Liohn nyerte a Robert Capa aranymedált

Fotó: André Liohn/EPA

Április végén idén is odaítélték az Overseas Press Club külföldi háborúkból tudósító fotósoknak járó díját, melyet méltó módon Robert Capáról neveztek el, akinek ráadásul a múlt héten volt halálának évfordulója. Az idei győztes fotót André Liohn készítette Líbiában.

A Robert Capa Arany Medál idei nyertese a líbiai forradalom során készítette el képét, melyen naplementeként sárgállik egy ajtónyílásban egy gránát robbanása. Mint a Daily Beast ír a képről: “az ajtóban a naracsos fény, és a külső szürkület kontrasztja teszi különlegessé ezt a képet. ha bármikor máskor készült volna, más fényviszonyok között, csak egy újabb unalmas kép lenne a háborúról.”
A kép a Newsweek tavaly máus 9-ei számában jelent meg egy “Majdnem lement a nap Líbiában” című sorozat részeként. A sorozatot Liohn készítette az ostromlott Misratában, Muammar Gaddafi bukása előtt. A díjat odaítlő Overseas Press Club döntéshozói úgy nyilatkoztak a sorozatról, hogy az “a közelharc fotográfia első és nagyon ritka példája, ami hatalmas kockázatvállalásal készült el.”

A Daily Beast szerzője a képet elemezve azt is hozzáteszi, hogy: “a kép érdekessége a fények játéka, és különleges viszonya, amit az tesz igazán egyedivé, hogy a képen szereplő katonák valószínűeg nem is sejtik, hogy bármi más is van körülöttük a háború borzalmain kívül.
A kék és narancs színek szinte válaszolnak a háttérben látható iszlám építészeti mintákra. Misrata ostroma szimbóluma minden olyan támadásnak, amely az összes ilyen kulturális kincs által képviselt értékek ellen irányul.”