André Liohn nyerte a Robert Capa aranymedált

Fotó: André Liohn/EPA

Április végén idén is odaítélték az Overseas Press Club külföldi háborúkból tudósító fotósoknak járó díját, melyet méltó módon Robert Capáról neveztek el, akinek ráadásul a múlt héten volt halálának évfordulója. Az idei győztes fotót André Liohn készítette Líbiában.

A Robert Capa Arany Medál idei nyertese a líbiai forradalom során készítette el képét, melyen naplementeként sárgállik egy ajtónyílásban egy gránát robbanása. Mint a Daily Beast ír a képről: “az ajtóban a naracsos fény, és a külső szürkület kontrasztja teszi különlegessé ezt a képet. ha bármikor máskor készült volna, más fényviszonyok között, csak egy újabb unalmas kép lenne a háborúról.”
A kép a Newsweek tavaly máus 9-ei számában jelent meg egy “Majdnem lement a nap Líbiában” című sorozat részeként. A sorozatot Liohn készítette az ostromlott Misratában, Muammar Gaddafi bukása előtt. A díjat odaítlő Overseas Press Club döntéshozói úgy nyilatkoztak a sorozatról, hogy az “a közelharc fotográfia első és nagyon ritka példája, ami hatalmas kockázatvállalásal készült el.”

A Daily Beast szerzője a képet elemezve azt is hozzáteszi, hogy: “a kép érdekessége a fények játéka, és különleges viszonya, amit az tesz igazán egyedivé, hogy a képen szereplő katonák valószínűeg nem is sejtik, hogy bármi más is van körülöttük a háború borzalmain kívül.
A kék és narancs színek szinte válaszolnak a háttérben látható iszlám építészeti mintákra. Misrata ostroma szimbóluma minden olyan támadásnak, amely az összes ilyen kulturális kincs által képviselt értékek ellen irányul.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!