Fotós körkép a szerzői jogokról

A Kratív Online cikke a képre kattintva jelenik meg!

Az Internet rohamosan megváltoztatja a világot, főleg ahogyan fogyasztjuk a képeket. Nem csak a hétköznapi olvasók életében, hanem a kiadványok, hírügynökségek és általánosságban a szakma életében is.

A Kreatív magazin nemrég készített egy összeállítást a fotós szakma jelenéről, és jövőbeni reményeiről. Persze a fotózás nem egységes terület, számos szegmense van. A több interjúból összeállított anyag főleg a sajtót, és a reklám szakmát leginkább érintő területeket igyekszik körbejárni.
Bátorfy Attila cikke részben a stockfotó űzletággal foglalkozik, részben pedig a sajtófotóval, és a fotósokat érintő változásokkal. Nagy örömömre többek között komoly hangsúlyt kap a cikkben a szerzői jog, és az illegális képfelhasználások is.

A cikkben megszólal több jelentős stock és fotóügynökség képviselője, mint a hosszú ügynökségi múlttal is rendelkező Keleti Éva fotóművész, aki jelenleg az EuroPress fotóügynökséget vezeti, Hamza Péter a Dream Interactive alapítója, Krascsenics Klára a Profimedia – Red Dot ügyvezetője, és Visy Zoltán az Ogilvy art direktora.
Mellettük rendkívül sokat idéz a szerző tőlem is, főleg a fotósok, és a sajtófotó helyzetéről. Mivel a cikket jelen formájában, teljes terjedelmében én is csak a megjelenés után láttam viszont (előtte csak a saját részemet), meglepett, hogy milyen sokat szerepel benne az én véleményem, a másik négy megszólalóhoz képest.

Remélem, hogy érdekesnek tartod a cikket, és hogy nem csak a neten olvasod el, hanem meg is veszed a Kreatív magazint, és papír alapon is átlapozod, ha nem is csak emiatt az egy cikk miatt.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!