11/11/11 11:11:11 lehetőség vár

111111Fotózz és oszdd meg mit fényképeztél a mágikus palindrom dátumú pénteken! 11 óra 11 perc már elmúlt, de sok projekt egész nap tart. Te hol osztod meg ma a képeid?

Mostanában tele vagyunk különleges dátumokkal az első a sorban egy palindrom nap volt. Másodikán oda és visszafelé olvasva is ugyanúgy nézett ki a dátum: 2011 11 02

A következő mágikus dátum most pénteken lesz: 11 11 11
És ez szintén palindrom. Még akkor is, ha a 11 óra 11 percet hozzátesszük. Ezt nem mindenki teszi, a 11 másodpercet pedig még kevésbé teszik hozzá – pedig szerintem akkor már úgy teljes a kép: kétszer három csoport 11-es. Akár hogy is, valamire ki kell használni, hogy ilyen szép kerek dátum van.

‘11.11.11 11:11’11” fotó projektek
Készíts te is képet 2011. 11. hó 11-én 11 óra 11 perc 11 másodperckor, és osszd meg a világgal, hogy mit láttál! Az utolsó 11 másodperc mondjuk a saját kiegészítésem. Viszont legalább 111111 projekt tűzte zászlajára ezt a dátumot. Így aztán egy egyszerű ötletből a bőség zavara lett.
A kezdeményezés hasonlít a tavalyi New York Times Global Momentre, vagy a nemrég kiírt Magyarország egy napja pályázatra. Csak kevésbé központosított, és szervezett.

111111_FlickrA Flickr immár hagyományosan rendez 24 óra projeket. A korábbi 8/8/8 valamint 10/10/10 kezdeményezésük után most a 11/11/11 alatt is várják a megosztott képeket. Hozzájuk hasonlóan közelít a Star News Online is, és még egy egész sor hasonló projekt, akik mind a mai nap során készül képeket várnak. Olyannyira, hogy én még Ausztráliából is kaptam megkeresést (ráadásul nem ott élő ismerőseim valamelyikétől), hogy vegyek részt 11/11/11 projektjükben, ami a többitől eltérő módon nem csak képeket, hanem hangokat, videót, szöveget, és bármilyen kreatív tartalmat szívesen fogad, ami ezen a napon készül.

1111111111-csinald+KalloPeterWorldWideMovement nemzetközi kezdeményezése a 11 óra 11 percet is hozzátette, ekkor készült képeket várnak, akárcsak Kálló Péter magyar kezdeményezése, mellyel ugyanúgy saját új Facebook oldalára várja a képek feltöltését, mint a többi Facebookon létrehozott 111111 event, köztük legalább két magyar kezdeményezés is.

Persze a pontosság egyik projektnél sem igazán meghatározó (de ha tartani akarod, akkor ellenőrizd, hogy átállítottad-e a fényképezőgéped óráját). A részvétel mindegyik játékban önkéntes, díj, és jutalom nincs, csak a valahova tartozás, és a részvétel öröme.

Természetesen nem csak a marketingesek voltak találékonyak, hanem a közösségi szervezők is. Az egymillióan… csoportok mintájára megjelentek a 111 111 like gyűjtő csoportok, akik szintén baromi messze vannak kitűzött célszámaiktól a céldátum előtti napon, így talán ennél a két mondatnál többet nem is nagyon érdemes velük foglalkozni.

A hírek szerint az esküvői foglalások is megszaporodtak a rendkívül népszerű 11/11/11 és 12/12/12 dátumokra. Különösen Las Vegasban, ahol a gyors és nagyüzemi házasságkötésre közismerten külön iparág szakosodott.

A kezdeményezés közösségi, a részvétel önkéntes. Nincsenek szigorú szabályok. Senki nem ellenőrzi, hogy a kép tényleg akkor készült-e, és nincsenek szankciók, nem jár büntetés, ha nem. Nincs részvételi díj, nincs eredményhirdetés, és nincs jutalom se. Mindenki saját örömére vesz részt. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat, és élvezzük a sok képet.

Mindenki meglovagolja
A három 11-es napját (esetleg a másik két vagy három 11-essel megtoldva) mindenki igyekszik meglovagolni kiaknázni. A fotósok mellett készülnek rá az üzleti és politikai marketingesek is. Több sajtóeseményt és, nyereményjátékot is szentelnek a bűvös szám misztikumának, amikről nyilván hallani fogunk a médiában.

Az sem kizárt, hogy én pont egy ilyenen fogok részt venni, és a többi fotóst fényképezem majd, amint épp fénkyépeznek….csak hogy hű maradjak jó szokásaimhoz, na meg kapcsolódó Facebook galériámhoz is.

Te mit fotózol, és a rengeteg féle kezdeményezés közül melyikben veszel részt? Vagy csak a saját szokásos felületeden (blog, Flickr, Facebook, stb) osztod meg a képeket?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!