F1: Újra kalocsai szavazási botrány (Frissítve)

Hamilton kalocsaiban a Hungaroringen
Galériáért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Egyre nagyobb a botrány a 30 éves Hugo Boss játéka körül. Ha igazak a hírek, Jenson Button és Lewis Hamilton a Hungaroring után a Brazil Nagydíjon ismét kalocsai mintás ruhában léphet pályára. Épp csak az új Forma1 overall szavazás indult nehezen.
Módosítás: időközben az anyacégnél hivatalosan kiírták az új szavazást, már el is indult, és október 27-én este 11-ig lehet voksolni.
Te (újra) szavaznál a magyaros motívum sikeréért?

A csapat egyik szponzoraként a Hugo Boss öltözteti, idén versenyről-versenyre más ruhába a McLaren pilótáit. A brazil fináléra kiválasztott mintára már lehetett egyszer szavazni, de a manipuláció gyanús eredményt megsemmisítették. A csalás miatt megsemmisített szavazást egyértelműen a Kalmár István által készített magyar dizájn nyerte, mintegy 120 ezer szavazatal, és a hírek szerint most új szavazást írnak ki.
Nem csoda, hogy – újra – komoly nemzeti és autósport rajongói összefogás szerveződik, hogy a magyaros mintázatban láthassuk Sao Paoloban a két sztárpilótát.

Button kalocsai overallban
Galériáért kattints a képre!)
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Új szavazásnak csak híre, de nincs nyoma
A magyar sajtóban hétvégén megjelent hír szerint szerint hétfőtől szerdáig lehet most újra szavazni. A Hugo Boss magyar képviselete tegnap este azt tette közzé, hogy kedden indul az új szavazás. Viszont a német cég honlapján kedden délben még nyoma sincs az új szavazásnak, vagy arra vonatkozó közleménynek, tájékoztatásnak. Így az igen elszánt magyar Forma1 rajongók csak remélhették, hogy tényleg lesz új szavazás, és nem a csalás után sorsolással kihúzott német overallt viseli majd a két pilóta.

Az anyacég késve kommunikált
Hosszú ideig bizonytalannak tűnt az újraszavazás sorsa is. Az erről szóló híreket anyacégtől származó információkra hivatkozva kommentálta a sajtónak a magyar tervező, és a magyar márkaképviselet is. Azonban az anyacég sem honlapján, sem a Facebook oldalán még csak említést sem tett az új szavazásról. Legutolsó ilyen témájú posztjuk október 14-én utolsó szavazásra buzdító felhívás volt. Ez alatt számos reklamáló és/vagy szitkozódó komment található magyar szavazók részéről. A cég utolsó válasza azonban még csak a sorsolást említette, ami a német tervet kiáltotta ki győztesnek, az újra szavazásról azonban ez nem tesz említést. Hogy a cég viszakoztot, és újra szavazás ír ki, a későbbi kommentekben is csak magyarok említik a magyar sajtó híradásaira hivatkozva, az anyacég azonban ezeket azóta sem erősítette meg. Az eredeti szavazásra buzdító csoport nyomán született egy viszont Nem tetszik a “Dress me for the Finale” verseny eredménye csoport, és egyre érezhetőbb rossz hangulat a reklámfogásnak szánt kezdeményezés körül.

Hamilton kalocsaiban a Hungaroringen
Galériáért kattints a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Elindult az új szavazás
Idő közben végre elindult az új szavazás, és máris vezet a magyar overall, de a győzelem még nem garantált. Az új szabályok értelmében 24 óránként egy szavazat adható le, és ha nem a német overall nyeri az új közönségszavazást, akkor a két McLaren pilóta két féle ruhában vesz részt a versenyen. Egyikük a német dizájnt, másikuk a szavazásban győztesként kikerülő overallt viselve.

Kommunikációs következmények
A bizonytalan helyzet nem csak a magyar dizájn újabb győzelmének reményét árnyékolta be, hanem a hír hitelességét is sokáig kétségbe vonta. Hosszú ideig nem lehetett tudni, hogy egyáltalán lesz-e új szavazás, mivel arról a jelek szerint kizárólag a magyar sajtó számolt be. Hivatalos közzétételét maga az anyacég is halogatta.
A cég hivatalos Facebook oldalán angol és magyar nyelven olvasható szitkozódás, illetve a magyar képviselet és a német anyacég eltérő kommunikációja pedig érdekes szakmai kérdéseket vetnek fel arról, hogy mennyire fontos, és hogyan kell lebonyolítani egy ilyen céges kampányt.

Ha végre tényleg elindulna az új szavazás, te szavazni fogsz a kalocsai overallra?

Kiegészítés: A Hugo Boss nemrég reagált a Facebook oldalán és hivatalosan bejelentetet, hogy kedden 14 órakor kezdődik a szavazás, és 27-én este 11 óráig lehet szavazni. A közlemény itt a blogon is a kommentek közt olvasható angolul.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!