MUOSZ etikai elmarasztalás Alexandrának

a fotó lopásnak bizony lehet ilyen etikai következménye is - kérdés, hogy mit ér egy ilyen megrovás

MUOSZ-logoEgyes szerkesztőségek nem tudják nem törődnek a szerzői jogi törvény azon rendelkezéseivel, amik arra vonatkoznak, hogy a fotó nem közölhető a szerző engedélye nélkül. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MUOSZ) etikai bizottsága ezért nemrég elmarasztalt egy szerkesztőséget. De vajon mit ér mindez?

Az Origo Foto hívta fel rá a figyelmet nemrég, hogy a MUOSZ szóbeli figyelmeztetésben részesítette az Alexandra szerkesztőségét, és hogy erről a Fotóriporterek Szakosztálya is beszámol blogján (eddig nem is tudtam, hogy van nekik blogjuk).
Az Alexandra című lap Koncz Zsuzsa fotográfus fotóját használta az alkotó engedélye nélkül, majd az ilyenkor szokásos módon ködösíteni próbáltak, végül kénytelenek voltak kifizetni a szerző jogdíját. A fotós azonban – nagyon helyesen – nem hagyta annyiban, így a MUOSZ etikai bizottságához fordult. Az etikai testület szóbeli elmarasztalással bünteti a lapot.

A kérdés, hogy vajon egy ilyen szóbeli elmarasztalás mennyit ér akár a jogaiban sértett fotósnak, akár a fotós társadalom egészének? Nyilván ahogy az illegális közlés gyakorlata sem újkeletű, úgy az etikai bizottság elmarasztalására is került már sor.

Szerintetek lesz bármi hatása?

Ha tetszett, akkor lájkoljátok és osszátok meg ismerőseitekkel, hogy minél több emberhez eljuthasson!

Címkék