Fotók a kínai repülőgép-hordozóról

AircraftCarrier-Varyang-china-photoHuanqiuCom

Fotó: Huanqiu.com

A BBC és az Index (és az MTI nyomán még jónéhányan, például Barikád) megírták, Kína beismerte, hogy repülőgép-hordozót építenek.

A hír nem újkeletű, már évek óta sejtik, hogy Kína ilyesmire készül. A kitekintő már 2008 végén írt róla, hogy kínai vezetők utalásokat tesznek a repülőgép-hordozó építésére. A hír csupán maga a beismerés, és az, hogy végül egy soha be nem fejezett orosz hajót, a Varyagot vásárolták meg, a leselejtezésre szánt angol Invincible helyett – talán, mert az oroszok nem kötötték ki, hogy hadi célra nem használható a hajójuk. Bár, hogy ezt ellehetetlenítsék, minden hadi felszerelést, és gépészeti eszközt kiszereltek belőle.

Fotó: Fatih Saribas/Reuters

Bár a magyar oldalak rendre fotó nélkül közlik a kínai repülőgép-hordozóról szóló híreket Sci-Fi.hu és az Art of War már egy éve talált képeket a Dalianban épülő Varyagról. A kínai nyelvű huanqiu.com pedig frissebb képeknek is birtokában van, ezeken már nem látszik a torony körüli állványzat. Egyébként kínai forrásokból a Reutersnek, az AFP-nek és az AP-nek is van a birtokában frissebb kép a hajóról (ellenőriztem), akárcsak arról, mikor az 1998-ban 20 millió dollárért eladott teknőt átvontatták a Boszporuszon.

BusStationOnWater-ChinaAircraftCarrier-DalianA legérdekesebb képet mégis a Google térkép-műhold hibrid felvétele biztosítja, szerintük ugyanis van a hordozó körüli kikötőben egy buszmegálló a vizen. Nyilván ez valami térinformatikai anomália, ami talán pontatlan GPS adatokból adódhat, de akkor is furcsán mutat.

Mint a Háború Művészete megírta, az eredeti kínai tervekben a Falklandi háborút megjárt HMS Invincible megvásárlása szerepelt, azt azonban mégsem az eredeti pályázó, Kin Bong Lam kínai étteremlánc tulajdonos vette meg. Az ő terveit talán nem az befolyásolta, hogy a Brit állam feltételei közt szerepelt, hogy a repölőgép-horodzó leszerelése után katonai célra nem használható. Az üzletember azt fontolgatta, hogy oktatási intézménnyé, iskolává, esetleg valamilyen szórakozóhellyé alakítaná, mint ahogy azt több más – főleg orosz – hadihajóval, mint a Minszk és a Kijev is tették korábban.

Az Invincible március 24-én hajózott ki Portsmouthból, hogy végső útján szinte teljesen legénység nélküli fegyvertelen hajóként vonuljon át a mediterrán vizeken, ahol rokonai most is bevetésen vannak Kadaffi erői ellen, és Törökországban végső nyugovóra térjen.

Ha nekem lenne egy repülőgéphordozóm, biztos nem kaszinót nyitnék rajta….viszont ami rosszabb, kezd megjönni a kedvem repülőgép-hordozót fotózni, amit a Balatonon sajnos nem lehet – pedig már régóta mondom, hogy milyen jól mutatna!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!