Boldog Flórián napot mindenkinek!

1991 óta ezen a napon emlékeznek meg Szent Flóriánról, a tűzoltók védőszentjéről.

Boldog Flórián napot minden Flóriánnak, tűzoltónak, katasztrófavédelemben dolgozónak, rendőrnek, mentőnek, és persze a Flórián tér környékén található szerkesztőségek (Index, Velvet, Divany, Portfolio, Napi Gazdaság, stb) dolgozóinak is.

Bár azt hiszem, hogy az április 16-ai tüntetés után inkább május 6 lesz majd megint az ő napjuk, bár a hétvégén tűzoltó és rendőrnapot is rendeznek.

A tüntetéssel kapcsolatban Juhász Tamás tűzoltó alezredes írását ajánlom, a hétvégi programmal kapcsolatban pedig Csabicsekk alábbi kommentjéből idézek: “Aki fogékony még az egyenruhás témára, annak a demonstráción kívül ajánlom figyelmébe vasárnap az országos rendőrnapot és tűzoltónapot, amit idén először egymás mellett, a Napozóréten, illetve a Városligeti körút és a Vajdahunyad sétány által határolt területen rendeznek meg.

Az egész napos rendezvény kora délelőtt a legmodernebb, illetve a veterán tűzoltókocsik és rendőrautók bevonulásával kezdődik a Flórián Band tűzoltózenekar és a Készenléti Rendőrség zenekarának felvezetésével.

A rendőrök helikopteres, kutyás, kommandós és önvédelmi bemutatókkal, a tűzoltók keresőkutyás és tűzvédelmi vetélkedőkkel várják az érdeklődőket. Jelen lesznek a rendőrség és a tűzoltóság legfelsőbb vezetői, és az idén is átadják Az év rendőre elismeréseket.

A magyar tűzoltóságok tagjai 1834. május 4-től emlékeznek meg Szent Flóriánról, a tűzoltók védőszentjéről. Mint minden közösségi dolgot, ezt is betiltották az ’50-es években (nehogy “tömörüljenek” a népek), ’91-től engedélyezték ismét a Flórián-napi megemlékezéseket és felvonulást.

1992 óta Szent György napján, április 24-én tartják a rendőrség napját. Az idén azért tartják először közösen a Belügyminisztérium felügyelete alatt lévő két szervezet rendezvényét, mert Szent György napja húsvétra esett, a következő hétvége pedig május elseje volt.”


Law Enforcement Protest – Images by Attila Volgyi

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!