Ez durva! Az indiai Terminátor találkozik a Transformersszel

Enthiran-action-scene-explosion

Még visszafogott az indiai terminátor – Ilyet Schwarzenegger is tudott

Az எந்திரன் (Enthiran vagyis A Robot) lett minden idők eddigi legdrágább indiai akciófilmje. És ez nem is csoda, érdemes megnézni.

A Boing Boing több posztban is foglalkozott alábbi indiai akcófilmmel. Bár sok értelmes szót nem tudtak hozzá fűzni, leszögezhetjük, hogy a videó magáért beszél, és az orosz alámondás ellenére is hatalmas sikerre számíthat a YouTube révén.
Érdemes megnézni, hogy az indiai filmgyártás hogyan dolgozza fel a robotos akciófilmek egyre népszerűbb témáját, és nem utolsó sorban hogyan szövik bele az arrafelé igencsak jellemző “egységben az erő” gondolatát. A filmet közel egy évtizedig készítették elő, és két év alatt forgatták le az indiai filmgyártás legnagyobb nevei – akiket persze Hollywoodban és az etyeki filmstúdióban nem annyira ismernek.

Mint a Mashable megjegyzi, nem csoda, hogy ez a film az indiában valaha készült legdrágább film. Ugyanakkor a szerző Charlie White azt is hozzáteszi, hogy cseppet sem lepi meg, hogy India ilyen magas színvonalon képes teljesíteni. Maga is járt Mumbai filmgyáraiban egy pár éve, és állítja, hogy ott ugyanazokkal az eszközökkel és szakértelemmel dolgoznak, mint Hollywoodban….csak éppen a helyi munkaerő töredékéért dolgozik annak, amit a világ más országaiban elkérnek. Az ilyen filmek készítéséhez nélkülözhetetlen grafikusok például $200 dollárt keresnek havonta, míg Hollywoodban ez inkább órabér, legfeljebb napidíj lehetne.

Ennek fényében pláne izgalmas kérdés, hogy vajon az IMDB mi alapján becsülte meg a film 1,9 milliárd rúpiára (ha jól számolom 8,2 milliárd forint) saccolt költségvetését. Vajon ismerik a bollywoodi tarifákat is, vagy Hollywood árlistái alapján kalkulálja becsélseit?

Kezdem remélni, hogy amint a Boing Boing egyik cikke írja, az Amazonon fellelhető egy szál (tamil nyelvű, angol feliratos) DVD kópia hamarosan megszaporodik, mert érdemes lenne megnézni, a magyar mozik aligha fogják egyhamar vetíteni, bár a film Wikipédia oldala emleget több külföldi bemutatót is, ami alapján nem csak a közelkeleten, de az USÁ-ban, és Angliában is bemutatták, komoly bevételeket bezsebelve.

Nézzetek bele a filmbe:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!