CSI: A kimerevített pillanat

CSIfreezeBuletTime1A Viasat 3-on vetített mai CSI: Helyszínelők epizód nyitó jelenete kissé Mátrix hangulatot idéz. A megállított idejű jelenetben napszemüveges, öltönyös alakok támadnak lövöldözve a helyszínelők főhadiszállására. Mintha az idő megállt volna, és a záporozó golyók, levegőben fröccsenés közben megállt vízcseppek, és repkedő üvegszilánkok között  mintegy belső poénként a Mátrixban Morpheust játszó Laurece Fishburn is feltűnik.

CSIfreezeBuletTime3Nekem a Mátrixot idéző belső utalások és Fishburne karaktere ellenére is a korábban itt is említett Carousel videó jutott eszembe. A CSI készítői ugyanazt az ötletet, és ugyanazt a technológiát használták. Bár nekem a tartalom – akárcsak a megoldás – kevésbé tűnik eredetinek. Kétség kívül hatásos ez a megoldás, viszont mivel egy 48 órás visszatekintés után az epizódban a teljes eseménysor folyamatában is megtörténik, elég öncélú a kimerevített képsor. Ráadásul a reklámmal szemben történetet sem mesél el, információt sem hordoz. Ráadásul több hibát is rejt a történetben. Például a kimerevített jelenet egyik fehér köpenyes résztvevője csupasz kezekkel esik át egy széttörő üvegtáblán, mikor az eseményeket folamatában mutatják, viszont már gumikesztyű van a kezén. Arról nem is beszélve, hogy a kimerevített eseménysorban még lassú mozgás sem látszik, viszont a megállított pillanat képsorai közül több nem ugyanabban az időpillanatban, hanem egymás után történik, mikor lejátsszák.
CSIfreezeBuletTime2Röviden mondhatnám, hogy technikai kivitel ötös, de ötlet és mondanivaló közepes. Elsőre felvetődött bennem, hogy  – régi hollywoodi hagyományt követve – a Philips reklám csak egy szponzorált kísérlet volt Adam Berg rendező részéről, amit aztán sikerrel el tudott adni a sorozat készítőinek. Azonban sem az epizód IMDB adatlapján, sem máshol az Interneten nem találtam nyomát, hogy ötletével együtt Berget is átcsábították volna a CSI stábba. Valószínűbbnek tűnik, hogy csak másoltak ihletet merítettek Bergtől.

Minden esetre aki még nem látta nézze meg az alább beágyazott jelenetet, és utána nézze meg (ismét) az eredeti Adam Berg rendezte Carousel videót, amihez itt többször is hasonlítottam.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!