Mire jó a hangjegyzet egy fényképezőgépen

CanonEOS1Dmark3-microphoneÁltalában nem szeretem a saját hangomat hallgatni, a profi fényképezőgépek hangjegyzet funkcióját viszont mégis hasznos dolognak tartom. Persze nem rögzítek hangot minden egyes képhez, de gyakran használom ezt a funkciót. Van hogy csak néznek körülöttem az emberek, hogy miért beszélgetek a gépemmel.

Főleg akkor nagyon hasznos, ha sok ismeretlen arcot kell fényképezni, és utólag be kell őket azonosítani, hogy melyik képen ki látható, vagy ha gyakran váltogatják egy eseményen a fellépők, műsorszámok egymást, így könnyű a képek csoportosításához kiegészítő információkat rögzíteni.

Működik ugyan a diktafon és a PC (papír-ceruza) módszer is, de annak kellékeit elő kell venni fényképezés közben, addig sem lehet (vagy nehezebb) fényképezni, lefoglalják az ember kezét. Ráadásul külön foglalkozni kell vele, hogy az aktuális képkocka számát is jegyzetelje az ember, hogy később az adott képhez rendelhesse a rögzített információt. Ha pedig valamit elront az ember, könnyen összekeveredik, hogy melyik jegyzet melyik képhez tartozik.

 A beépített hangrögzítő viszont ezt mind megoldja (ha van az adott gépben):

  • mindig kéznél van munka közben
  • automatikusan a megfelelő fotó mellé kerül a jegyzet
  • a képekkel együtt letölthető
  • nem foglal külön helyet a táskában – sőt a kártyán se sokat

Az Apple Aperture 3 egyik új funkciója, hogy képes kezelni a fényképezőgépek hangjegyzeteit is, így a képek rendezése során megjelenik az előnézeti kép mellett a hangjegyzet egy kis hangszóró ikonja. Erre rákattintva azonnal meghallgathatjuk őket, és már be is írhatjuk a képszövegbe, ha már úgyis ugyanabban az ablakban tudjuk lejátszani is.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!