Nem marad el a repülőnap

US Air Force C-17 - Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

US Air Force C-17 – Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Ez most nem egy rendezvény reklámja, mint amilyen formában ezzel a mondattal én eredetileg találkoztam. Mivel ma többször is hallottam azt a megfogalmazást, hogy elmarad idén a Repülőnap Kecskeméten, gondoltam írok erről pár gondolatot.

“Vadászpilóták mindenféle mutatványokkal bosszantják a teherszállító gép kapitányát, mire az visszavág , beszállva a virtuskodásba: ezt csináljátok utánam!

A vadász kötelék személyzete kidülledt szemekkel nézi az óriási teherszállító gépet, de semmit nem látnak, a gép csak halad tovább, egyenesen előre a kijelölt útvonalán. Pár perc múlva újra megszólal a kapitány:
-Na mit szóltok hozzá?
-Dehát nem történt semmi, nem láttunk semmilyen manővert!
-Átadtam a kormányt a másodpilótának, hátramentem meginni egy kávét, aztán hancúroztam egy kicsit a stewardessel…”

Két évente szokás Kecskeméten nemzetközi repülőnapot tartani, tavaly pedig megtartották. Igaz, hogy előtte egy évvel szintén volt a szokásos két éves ciklusban, tehát 2009-ben is kellentt volna lennie. De tavaly ünnepelték a magyar légierő fennállásának 70. évfordulóját. Azt meg teljesen érthetőnek tartom, hogy a két évente szokásos rendezvény nem kerül három egymást követő évben megrendezésre, így a két éves ciklust eltolták a kerek évfordulóhoz igazítva, és így páros évre került a kétéves időköz. Mondjuk ez még okozhat majd problémát, ha a 75. évfordulót is ünnepelni szeretné majd valamelyik kormányzat, de talán ez után következetesen tartani fogják a két éves periódust.

Szerintem mondjuk a rendezvény honlapján – de csak az angol részen – teljesen hibásan kommunikálják a dolgot az egy mondatos közleménnyel, miszerint a hadügyminiszter lefújta a 2009-es rendezvényt.  Még ha így is van, és nyilván ezt sok, a rendezvényhez érzelmileg is kötődő szervező sérelmezi, talán nem a legszerencsésebb ez az igen szűkszavú megfogalmazás (főleg mivel a teljes cikk link sem hoz be több részletet). Nem biztos, hogy jobban mutatna a válságra fogni, vagy akár a fent vázolt két éves időközre, netán arra, hogy páros évre szeretnék tenni ezentúl. De azért ebben a formában nekem nem túl szimpatikus a tények tálalása.

Minden esetre természetesen szokás szerint több helyen is rendeznek kisebb-nagyobb repülőnapokat,  légiparádékat idén is, sőt lesz Red Bull Air Race is a Duna felett….minden esetre a kecskeméti repülőnap kimaradásának ilyen megfogalmazása jó reklám lehetőség az összes többi – lényegesen szerényebb – rendezvény szervezői számára, akik meg is próbálnak élni a lehetőséggel.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!