Moleskine jegyzetfüzet – nem is vakondbőr…

moleskinenotebook

Határtalan kreativitás – Moleskine notebook

Munkahelyem céges karácsonyi ajándéka egy Moleskine naptár volt (igen, ez már megint a reklám helye), ami igen kedves gesztus. Bár eddig nem ismertem ezt a típust, kellemes élmény volt. Jó pár éve nem használok papír alapú naptárat, akkoriban még gyűrűs naptáraztam. De azóta rohamosan fejlődik a technika, és különben is a papír mentes iroda híve vagyok. PDA-ban vagy telefonban tárolom a találkozóimat, időpontokat, stb.

Gyors, könnyű és kényelmes a frissítés, módosítás, nincsenek benne átfirkálások, nem gyűrődik, sőt még csipog is, ha valami aktuális, nehogy elfelejtsem, ellenben hajlamos ugyanúgy elázni, és még le is merülhet, vagy lefagyhat. Minden esetre én inkább a digitális megoldás híve vagyok, mert a telefonban rengeteg információ, számos párhuzamosan futó program könnyen megjeleníthető, és az e-mailben érkező feladatok részletei, további adatok is könnyen áttekinthetők körmölés nélkül.

“Akinek nincsen esze, legyen notesze! – csak el ne felejtse, hova tette.” – mondás

Így hát nem sok szükségem volt a cégtől kapott naptárra, bármilyen tetszetős is a kivitele. Utána néztem azonban kicsit a márkának, és a róla kialakult nézeteknek. Bár a cég történelminek állítja be magát hivatalos imázsában, egy nem túl régi olasz márkáról van szó. Az pedig csak az 1996-ban alapított gyártó történelemhamisító marketing fogása, hogy Picasso és Hemingway is ilyen naptárakat használt, az legfeljebb csak hasonló lehetett. Na de mit is tud egy ilyen Moleskine, ami miatt annyira imádják az emberek, hogy rajongani képesek érte:

  • moleskine_notebook_cylinderRagasztott gerinc, ami nem görbül, nem tud hajolni, vagy repedezni
  • A notesz kinyitva úgy marad, a fűzés nyitva tartja a kiválasztott oldalon, nem lapozódik össze-vissza
  • Kemény borító fedél a tartósság jegyében, nem hajlik, nem karcolódik
  • Bár a márkanév is vakondbőrt jelent, a kötés nem természetes bőr, hanem egy textúrázott műbőr borító. (állatvédők is nyugodtan használhatják, egyetlen vakond sem adta az életét a füzetkéért, csak a nevét…)
  • Logó és egyéb minta nélküli fekete borító, már-már minimalista szemléletben (csak a hátoldalon van egy kis Moleskine felirat. Bármilyen élethelyzetben, akár elegáns környezetben is elővehető
  • A fedél széléig érnek a lapok, így aktív napi használatban sem gyűrődik, deformálódik a fedél
  • Lekerekített sarkok a szamárfülesedés ellen
  • Hasznos információkkal teli információs lapok a naptárak bevezető oldalain. Benne vannak a holdfázisok, nagyobb városok egymástól mért távolsága, különböző országok betű, autó, hívószám és egyéb kódjai, sőt a jellemző internetcím végződéseik is (pl: .hu, .pl, .it, stb)
  • Fekete gumipánt, hogy összefogja a jegyzeteket, nem hullanak ki a jegyzetek
  • Notesz végén papírzseb a névjegyek, jegyzetpapírok, számlák és egyéb fontos papírfecnik számára
  • Az első oldalon alapvető információk a tulajról, és legfontosabbként, hogy ki ő és hol lehet elérni, ha elveszne a könyvecske, sőt itt akár feltüntethetjük, hogy a becsületes megtalálónak mennyi pénzt ajánlunk érte

moleskine-kindsMióta megismerkedtem ezzel a márkával, egyre több embernél látom, kezd számomra igazi divatnak tűnni, sőt még meg is értem aki ilyet választ. Ha használnék én is papír alapú naptárat biztos ilyen lenne. De hogy ne vesszen kárba a cég ajándéka, hasznosítottam. Nem, nem egy asztal lába alá tettem, hogy ne billegjen. Az egyik Moleskint árusító boltban becseréltettem egy ugyanilyen gyártmányú, de nem naptár beosztású, hanem üres lapos jegyzetfüzetre. Mivel ilyet még használok is, úgy érzem, ennek több haszna lesz számomra. Őszintén meglepett, hogy az eladók – pláne a karácsonyi forgatagban – mennyire rugalmasak és segítőkészek voltak a nem is tőlük származó – bár bontatlan – naptár becserélésében. Semmi akadékoskodás, vagy blokk kérés, már ütötték is be a gépbe, intézték és pár perc múlva újjá született Moleskine füzettel távoztam.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!