Karantén tippek 20: Füröggyé’ le és őtözzé’ fel normálisan!

20. Füröggyé’ le és őtözzé’ fel normálisan!
Annyira triviális, hogy talán mondani sem kéne, de mégsem árt leírni. Maradjon ápolt a külsőd, rendezett a megjelenésed, öltözködésed és a fürdést se hanyagold el. A tisztálkodás már csak a fertőzésveszély miatt is fontos, hiszen nem csak a kezünket kell rendszeresen megmosni, hogy ne kapjunk el semmit. Ha kimegyünk, pláne emberek közt is megfordulunk, akkor a bőrünk, hajunk, arcszőrzetünk is összegyűjthet bármit, amikor hozzáérünk, pedig a kezünkre, ruháinkra, vagy épp párnánkra is átkerülhet. Szóval legalább, ha kimegyünk, utána mindenképp érdemes nem csak kezet, hanem fejet, arcot és minden mást is megmosni. De ezen kívül is nagy jelentősége van a higiéniának és az ápolt megjelenésnek.
Most, hogy hosszú ideig sokan ki se mozdulnak, hajlamos az ember jobban elhanyagolni magát. Kevésbé ad az öltözködésre, borotválkozásra, fésülködésre, higiéniára is. Jim Carrey például megfogadta (24.hu, life.hu, femina.hu, Bosonline.hu, stb.), hogy addig növeszti a szakállát, amíg a karantén tart. Ami ugye már csak a fent említettek miatt sem túl praktikus, de például a szakáll a maszk archoz illeszkedését és így szigetelését sem segíti.
Nagyobb gond, hogy  mindez kihat a közérzetünkre is. Ha külsőségekben elhanyagoljuk magunkat, akkor az hajlamos ráerősíteni az amúgy sem épp kedvező pszichés folyamatokra. Hozzájárulhat, hogy kevésbé tartsuk a napirendünket is, rendet, tisztaságot az otthonunkban és minden korábban említett ponton végigmehetnék. A vége könnyen az lehet, hogy már nem is csinálsz semmit, amit elterveztél, mindentől teljesen elmegy kedved. Szóval inkább tiszteld meg magad és az otthon végzett tevékenységeidet is!
Kiöltözni persze nem szükséges. Sokkal jobban sikerülhet viszont tartani a napirendet, ha társítotok néhány külsőséget és rutinműveletet az egyes tevékenységekhez. Ahelyett, hogy  egész nap mosdatlanul, pizsamában vagy meztelenül fetrengtek az ágyban, kövessétek a normál napi rutint. Reggel mosdás után öltözzetek át a munkához egy (legalább elméletben) munkaruhába, abban dolgozzatok nap közben. Aztán amikor a munkával végeztetek, akkor átöltözzetek egy valamivel kényelmesebb szabadidőruhába, hogy abban kapcsolódjatok ki. Este pedig lefekvéshez megint öltözzetek át alvós ruhába – ha nem meztelenül szoktatok aludni.

Válogass az egyes témakörök között:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!