Az UEFA kötelező tesiórája – fotósok és újságírók szórakoztatására

35 perc séta, hogy ne ugyanoda lyukadjak ki

Igazán kedves, hogy az UEFA Euro2020 szervezői gondolnak az ember edzettségére egy kis testmozgással. De legalább értelmet nyert, hogy miért kell több órával az esemény kezdése előtt érkezni mindenhova!

UEFA bürokrácia csúcsra járatva
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A korábbi belépő felvételi szervezetlenséget az utolsó meccs napra még sikerült az UEFA rendezvényszervezőinek megfejelni egy kis kényszer sétával.
Hozzám hasonlóan több magyar és külföldi kolléga is megpróbálta a Puskás Aréna média bejáratát a mellette felállított média kapun keresztül megközelíteni. Logikusnak tűnik a gondolat, hogy ha már van a média bejárattól néhány méterre egy biztonsági beléptetési pont, akkor azt használjuk. Pláne, ha arra nagy betűkkel felírták, hogy TV, Media, staff beléptetés.
Csakhogy valaki a szervezők közül jobb ötletnek tartotta, ha az újságíróknak és fotósoknak csak a média parkoló felől lehet megközelíteni a média bejáratot – ami a stadion másik oldalán van. Logika persze abban is, van, hogy a média parkoló mellett legyen egy bejárat azoknak, akik ott parkolnak. De hogy a média bejárat melletti média kapunál miért kellett az újságírók beléptetését letiltani, abban nem sok logika látszik.

Persze mivel nem léphetünk be a területre átvizsgálás nélkül, így egyszerűen átvágni sem lehetett a területen. Kerítések egész sora állta utunkat. Úgyhogy vissza az Istvánmezei úton a Dózsa Györgyre, körbe a teljes létesítmény körül. A stadion ellenkező oldalán található média kapun belépve aztán a stadion mellett újra körbesétálhattunk, hogy visszajussunk a kiinduló média kapunak a másik oldalához. A távolság alig több 2 kilométernél. Hogy a hőséget és a felszerelés súlyát is figyelembe véve mennyire jó szintidő a 35 perc, nem tudom.
Mondjuk nem csak caplatással töltöttem az időt. Menet közben igyekeztem a szembejövő kollégákat lebeszélni, hogy elkövessék az én hibámat és a logikusnak tűnő kapun akarjanak bejutni. Egy holland újságírót időnként meg is vártam, míg be-bepróbálkozik a szurkolói bejáratoknál, hogy vajon átengedik-e – de persze nem.

Lejárt az Apple Watch ideje…
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A tanulság, hogy mindig érdemes néhány órával előbb elindulni minden eseményre, hogy az ilyen meglepetések megoldására is maradjon elég idő. Szerencsére a szokásaimmal ellentétben most én is jóval előbb elindultam. A forgalomváltozásokra számítottam, csak a józan ész mellőzésére nem.

Az azért jól esett, hogy a meccs után kifelé legalább ugyanúgy kiengedtek, mint az előző meccsen, azon a média kapun, ahol befelé nem mehettem. Már elsőre sem mosolyogtam a felesleges kutyagolás miatt, de másodszorra is megismételni végképp nem volt kedvem egy 15 kilós hátizsákkal.

Ezt a melegben caplatást nem bírta végig az AppleWatch sem (amiről már írtam). Egy darabig mérte a tempót. Rezgésekkel jelezte is, hogy látja, sportolni kezdtem. Mire beértem a Puskás Aréna sajtótermébe, azonban kinyílt, mint a tubarózsa. Nyilván ezt nem (csak) az UEFA számlájára írom, de azért, ha kevesebbet kellett volna feleslegesen mászkálnom miattuk kint a hőségben, valószínűleg az órának is több esélye lett volna a túlélésre.

Azért az UEFA minden bürokratikus és szervezési nehézsége ellenére kár, hogy a döntőt mégsem itt rendezik.

Sajnos a jelenség távolról sem ismeretlen a fotósok életében. Ti milyen rendezvényeken jártatok már hasonlóan? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!