A Curiosity marsjáró küldött egy 318MP szelfit

Fotó: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A Curiosity lassan egy évtizede a marson  van és több szefit is küldött már – de eddig egyikkel sem foglalkoztam még a blogon, így talán ennek is itt az ideje. Főleg a korábbi űrhajós szelfik és más NASA fotók után igazán illett ezt megosztanom. Ha már szelfi, akkor azt is érdemes hozzátenni, hogy mivel ezt a szelfit sem ember készítette magáról, ugyanúgy nem értelmezhető rá a szerzői jog, mint ahogyan a majom által készített szelfi esetén sem.

A legjobb szelfi nem is önarckép – vagy mégis?
Részletekért katt a képre!
Fotó: Greg Harbaugh/NASA

Mostanában jobbára a koronavírus járvány és mindennapjaink meglehetősen földhözragadt témáival foglalkoztam. Régen foglalkoztam utoljára űrkutatási témákkal, pedig azok is akadtak a közelmúltban bőven. Az újdonságok helyett is egy régebbi történet aktualitását említeném most meg.

 

Mi készteti fotózásra az űrhajóst?
Részletekért katt a képre!

Mint a NASA információi alapjánPetaPixel is megírta, a 318 megapixel felbontású, mintegy 100 megabájtos szellfit összesen 71 képből fűzte össze a Curiosity marsjáró. Ezekből 60 képet a MAHLI (Mars Hand Lens Imager) kinyújtható karjára szerelt kamera rögzített 2021. március 26-án, a 3070. marsi napon. Az összefűzést segítette  11  másik kép, amiket a marsjáró Mastcamként emlegetett “fej”  kamerája  rögzített 2021. március 16-án, ami a marsjáró 3060. marsi napja volt.

A marsjárótól balra látható a talajban egy kis lyuk, innen vett mintát a szerkezet Nontron névre keresztelt robot fúrója.

Nekem mondjuk a marsjárókról mindig a HP (akkor még Hewlett Packard) marsjáró ihlette tévé reklámja jut eszembe:

A Curiosity marsjáró részei
Részletekért katt a képre!

A Cruiosity marsjáró hivatalos adatlapja szerint összesen 17 kamera van a szerkezeten. Négy pár műszaki, veszély érzékelést szolgáló kamerája van, két pár kamerája szolgálja a navigálást, négy kamerát használ tudományos célokra és egy kamera rögzítette a leszállását.

Nektek mekkora volt a legnagyobb felbontású szelfitek? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!