Fotósok közé csapódott egy síelő az olimpián

Lara Gut a fotósok közé csapódik élő adásban
Kép: MTVA/M4 Sport

Néhány napos már a hír, de ne maradjon le a blogról, hogy a Téli Olimpián Lara Gut svájci síelő az óriáslesiklás verseny során kisodródott és a pálya szélén dolgozó  fotósok közé száguldott.

Mint azt a PetaPixel és sok más oldal megírta, a balesetben sem a sportoló, sem a fotósok nem sérültek meg. A Reuters tudósítása szerint a sportoló meg is kérdezte a fotóst, akit elgázolt, hogy rendben van-e és hozzáfűzte “elég ijesztő lehet síelést fotózni”.
A balesetben érintett egyik fotós Sean M. Haffey a Getty Images fotósa, akinek a becsapódás előtt még sikerült néhány képet készítenie a felé száguldó síelőről. A hírek őt emlegetik telibe talált fotósként, de a videón jól látszik, hogy legalább még 2-3 fotósnak félre kellett ugrania, illetve vagy tizen voltak a csoportban, akiket a kisodródó síelő hópermete belepett. A Getty nem tétlenkedett sokáig és az NBC-nek elmondták, hogy “Sean jól van, akárcsak a felszerelése és természetesen profihoz méltóan fotózott egész idő alatt.”

Alább a Getty Images által kiadott képek láthatók a bukásról, ezek teljesebb válogatása az ügynökség oldalán elérhető. Mint a képek igazolják, a balesetről nem csak a Getty Images fotósa, Sean M. Haffey, hanem a körülötte álló többiek, így az AFP fotósa Javier Soriano, a Sports Illustrated fotósa Erick W. Rasco és az Agance Zoom fotósa, Christopje Pallot szinte azonos fotókat készítettek – még a becsapódás előtt. Valószínűleg más lapok és ügynökségek fotósai is állhattak még mellettük, a Getty Images felületén csak az ő képeik jelennek meg.

Embed from Getty Images

Az esetet pesze élő tévéközvetítésen nézhette végig az egész világ, amiről YouTube felvételek is akadnak, de az olimpiai közvetítések szigorúan kezelt szerzői jogai miatt ezeket roham léptekkel igyekeznek eltüntetni az illetékesek a netről. A legtöbb cikkbe beágyazott videó már elérhetetlenné is vált. Mivel a magyarországi közvetítések jogtulajdonosa az MTVA, így a közmédia weboldalán mi magyar kommentárral megnézhetjük a baleset felvételét (valószínűleg csak Magyarországról). A fotósok közé csapódó síelőről eddig csak videóval, illetve a videóból kiragadott képkockákkal találkoztam, a jelek szerint a pálya túloldaláról kép nem tötént a balesetről – vagy legalábbis eddig még nem láttuk.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!