A Leica minden fotót a sajátjának tekint

Leica100Október elején a Leica bemutatott egy nagyon kreatív videót (lásd alább). Ezzel ünneplik a gyártó fennállásának 100. évfordulóját és nem utolsó sorban igyekeznek saját brandjűk történelmi erejét és imidzsét erősíteni. Csak az visszás ebben, hogy olyan érdemeket is magukénak mondanak, ami nem biztos, hogy megilleti őket.

Van némi valóság alapja
A Leica nem kevesebbet állít videójában, mint “Nem mi találtuk fel a fotózást, de mi találtuk fel a Fotózást”, illetve “A Leica kivite a fényképezőgépet a stúdióból és a való életben helyezte azt el.” és az is elhangzik a videóban, hogy “A történelem legkiemelkedőbb képeit – még azokat is, amiket nem Leicával készítettek – a Leica miatt készítették.”
Az állításaiknak van némi valóságalapja, hiszen a ma (még?) digitális gépekben is használatos 35 mm-es (digitális világban egyre inkább csak full-frameként emlegetett) méretű rendszert a Leica vezette be, szokás is volt “Leica kockának” nevezni a formátumot.

Mégis komoly csúsztatás
Ugyanakkor hatalmas csúsztatás az állításuk, mert ahogy a technika történetében lenni szokott, ha ők nem találják fel a kisfilmes formátumot, akkor valószínűleg egy másik cég megtette volna, legfeljebb egy kicsit más méret terjedt volna el. Voltak is ilyen kezdeményezések szép számmal, amik a mai napig sem szűntek meg, igaz ma már inkább csak az érzékelő méretében, eltérő objektív rendszerekben és memóriakártya szabványokban próbálnak újítani a cégek.
Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem csak a Leicákat vitték ki a fotósok a műtermekből, hiszen a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend a különféle közép-, sőt akár nagy formátumú gépek használata a terepen is. Sőt sok fotóriporter dolgozott/zik úgy, hogy egy kisfilmes gép mellett középformátumra is fényképez/ett.

Akkor már inkább a Kodak
Az imidzsfilm kapcsán sokan sok helyen hangot adtak annak a véleménynek is, hogy ha van olyan cég, aminek köszönhető, hogy a fényképezőgép kikerült a stúdiókból a hétköznapokba és tömegek kezébe került fényképezőgép, akkor az a Kodak, ami mára megszűnt, feldarabolták és széthordták a hagyatékát, sőt már az Oscar-díj átadó gálák helyszínéül szolgáló Kodak színházat is átnevezték.

Keresd az eredeti képeket
Azért boldog századik születésnapot a Leicának! Szép eredményeket értek el, fontos dolgokat és remek gépeket alkottak, csak nem biztos, hogy a legjobban ragadták meg az ünneplést. Pedig az ötlet remek, csak a végeredmény nem az igazi.
A videóban számos ikonikus fotót elevenítenek fel újra megrendezve azokat. Ezek eredetijeit az InPhoto blog el is kezdte kigyűjteni, így ha sikerült felismerned néhányat azok közül, amit ők nem ismertek fel, akkor küldd el nekik a megfejtésed! (Igen, most épp ismét újraéledt a korábban már többször leállt/megszűnt InPhoto Blog.)

A videó szövege magyarul
Száz évvel ezelőtt valami drámaian megváltoztatta a fotózás irányát. Megszületett az első Leica. Persze mondhatnád, hogy “Hé, ezek a képek nem is mind Leicával készültek”, de óvatosan vitatkoznom kell veled. A Leica kivite a fényképezőgépet a stúdióból és a való életben helyezte el azt. Pillanatképek. Láthattunk, érezhettünk, beleszagolhattunk ezernyi pillanatba. A fotós szemének kiegészítője lett.
Élvezet, fájdalom, hétköznapi dolgok. Félelem, vesztesek, győztesek, nyomorúság. A háború belülről. Egyik kép megfertőz egy másikat. Metasztózis. A történelem legkiemelkedőbb képeit – még azokat is, amiket nem Leicával készítettek – a Leica miatt készítették. Nem mi találtuk fel a fotózást, de mi találtuk fel a Fotózást.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!