541 fős olimpiai csapat egyetlen fotómozaikon

Részletekért katt a képre!
Fotó: Daily Mail

A brit Daily Mail fotó rovatában született a nagy ötlet, hogy elkészítsék a csapatfotót, amin a Londoni Olimpián angol színekben induló összes sportoló szerepel. Mivel azonban rendezőként Anglia vehet részt talán a legtöbb sportolóval, ez nem is volt olyan könnyű feladat a fotósoknak.

Andy Hooper/Daily Mail

Mivel senki más nem tervezett hivatalos olimpiai csapatfotót készíteni, Andy Hooper a Daily Mail fotó rovatának vezetője előállt az ötlettel, hogy majd ők elkészítik. Az már a tervezés elején nyilvánvaló volt mindenki számára, hogy egyszerűen lehetetlen összegyűjteni mind az 541 sportolót egy helyszínre….nem is beszélve a csoportképek szokásos problámájáról, hogy senki ne legyen takarásban, mindenki a fényképezőgépbe nézzen, és közben senki ne grimaszoljon, vagy pislogjon.

A napilap fotósai elkezdtek hát egy másik megoldáson gondolkozni. Először úgy gondolták, hogy egy vagy két alkalomra szervezve megoldható, hogy egyéb hivatalos ténykedésük során megoldják a csapat fotózását. Azonban az egyetlen számításba jövő esemény az edzőtábor volt, mikor a sportolók méreteit leveszik, és megkapják formaruháikat.
Azt hitték, hogy két hét alatt meglesznek a sportolók fotózásával, végül hat hétig tartott. Georgie Gillard, Lucy Ray és Andy Hooper egyesével vagy kisebb csoportokban fotózták az olimpikonokat, ahogy hozzájuk érkeztek.

A fotó elkészítése, mint a Daily Mail cikkében írják komoly stratégiai feladat volt. A kép olyan, mint egy 541 elemből álló kirakós. Egységesíteniük kellett a felszerelést, a világítást, hogy a hat hét során végig egyforma képek készüljenek. Olyan hatást szerettek volna kelteni, mintha egy hagyományos iskolai osztályképet néznénk.
Építettek egy lépcsőt, amin bejelölték a sportolók helyét. Ez különösen azért volt kihívás, mert minden sportág képviselőit egy csoportban szerették volna tartani a képen, viszont a képeik elkészítése között akár két-három hét különbség is lehetett, amire volt is példa. Olyan igények is felmerültek, hogy az úszó David Carry, aki néhány héttel menyasszonya, Keri-Anne Payne után érkezett a fotózásra, szerettek volna egymás mellé kerülni. A fotósok persze eleget tettek az ilyen kérésnek is, pláne mivel a pár nem sokkal az olimpia után készül egybekelni. Úgyhogy megcseréltek néhány embert az előzetes tervekhez képest, hogy a végeredménnyel mindenki boldog legyen.

Jessica Ennis megtalálta helyét a képen
Fotó: daily Mail

A fotósok egy falra tűzött tervrajzon jelölgették az egyes sportolók helyét, és hogy kiről készültek már el a képek. A precíz kiosztás miatt elkerülhetetlen volt minden képet beszámozni, megszövegezni. A kész képeket aztán számítógéppel (hogy máshogy) összeillesztették, hogy a nagyobb kép létrejöjjön.
Előbb a kép baloldali részének sorait kezdték feldolgozni, ahol hamar belebotlottak a következő problémába. Sir Chris Hoy talán a legnagyobb kihívást támasztotta a fotósoknak – és méginkább a retusőröknek – a Brit csapat leghíresebb kerékpárosa ugyanis túl izmos volt, így nem tudta rendesen felvenni a nemzeti formaruhát. Végül a PhotoShop persze megoldotta ezt is.

A sportolókat nagyon feldobta ahogy a csoportkép kezdett végleges formát ölteni, és egyre többen akartak poénos werk képeket is magukról, ami minden résztvevőnek feldobta a hangulatát.
A fotózásra időnként érkeztek különleges vendégek, sőt David Cameron miniszterelnök is benézett, akit annyira lenyűgözött a kezdeményezés, hogy ő is rá akart kerülni a csapatfotóra, így a Downing Street 10-be érkezik majd a képből egy különleges változat. A fotózás menetéről pedig a képekre kattintva megjelenő Daily Mail cikkben láthatsz egy videót is.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!