Amikor világversenyen borul a papírforma

UsainBolt-Daegu-failStart-photoPhilNobleReuters

Fotó: Phil Noble/Reuters

A tegui (Daegu) atlétika VB 100m férfi síkfutása csupa meglepetéssel borított minden várakozást, és megmutatta, hogyan történhet meg, hogy a győztes mégsem kerül a címlapokra.

Háromszoros olimpiai győzelmével Usain Bolt bármikor győzelem esélyes favorit a síkfutú számokban. Nem csoda, hogy minden fotós az ő győzelmére készülve foglalta el helyét a Dél-Koreai világbajnokság második napján. Erősítette a papírforma győzelem esélyét, hogy a két legesélyesebb ellenfél, Tyson Gay és Asafa Powell lesélrült, így lényegében esélytelennek tűnt, hogy ne Bolt iskolázza le a mezőnyt, és ne uralja ismét a címlapokat legújabb győzelmével. A kérdés, hogy esélyes ellenfelek nélkül is javít 9.58-as olimpiai rekordján, vagy rosszabb idővel fut majd, és még azzal is nyer?

UsainBolt-Daegu-failStart-photoKimKyung-HoonReuters

Fotó: Kim Kyung-Hoon/Reuters

Ekkor történt, amire senki sem számított az atlétika stadionban, hogy Bolt elhamarkodta a rajtot. Kiugrott a rajtgépből, és ezért a szigorú bírák kizárták a versenyből. Borultak a versenyre alaposan rákészült fotósok várakozásai is. Nincs Bolttal befutó, és örömmámoros fotózkodás a célvonalnál. Helyette Bolt már a rajtgépnél kiáll a versenyből.

UsainBolt-Daegu-200mVictory-photographers-photoMaxRossiReuters

Ünneplés és fotósok a 200m győzelem után
Fotó: Max Rossi/Reuters

A fotósok rohanhatnak a célvonaltól 100 méterre felállított rajtgépekhez, kattognak a fényképezőgépek, készülnek a dühös és csalódott képek, ahogy Bolt elhagyja a pályát. A favorit nem vesz részt a 100m-es versenyben. A fotósok visszasietnek a helyükre a célvonal mögé, nehogy lekéssék a verseny befutóját. Bolt csapattársa Yohan Blake 9.92-vel nyer. Messze az olimpiai szinttől, de a győzelemhez most elég neki. Övé az aranyérem, ő ünnepel, és őt fotózzák a dobogón, az aranyéremmel – kérdés, hogy hol fogják ezeket a képeket lehozni azután, hogy az igazi hír továbbra is Bolt, és az, hogy a kiugrási baki miatt mégsem a világ leggyorsabb 100m-es síkfutója nyert.

Blake hiába nyert, nincs sok esélye. Arra sem, hogy mégegyszer megvédhesse most szerzett világbajnoki címét, és arra sem, hogy a mostani győzelmével címlapra, vagy akár csak a legtöbb újságba bekerüljön: továbbra is Bolt árnyékában maradt. Másnap Bolt megnyerte a 200 méter döntőjét, és azzal megint övé lett minden figyelem – amit el sem veszített, még az ideiglenes világbajnok váltás idejére sem. A nagy megmérettetés meg majd az olimpián jön, ha ott lesznek a nagy vetélytársak is.

Galéria válogatás:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!