20 éves a PhotoShop

PhotoShop7-screenshot

Adobe PhotoShop 7.0

Az SG.hu cikkében és más oldalak világszerte az Adobe PhotoShop 20 éves évfordulóját ünneplik. Már két évtizede, hogy az Adobe bevezette a képszerkesztés legelterjedtebbé vált eszközét, ezzel szinte megállíthatatlanná téve a képmanipulálás terjedését.

Mára alig akad olyan modell/magazin fotó, ami nincs “szénné fotosoppolva”, ahogy a zsargon tartja. Kicsit “javítanak” a bőr minőségén, a tónusokon, korrigálnak az arányokon, megigazítják az íveket, formákat, aztán a szemfülesek felfigyelnek rá, hogy mell magasságban horpad a csempe is a háttérben egy fürdőszobai felvételen. Szinte naponta cikkeznek róla a bulvár lapok, hogy egyik vagy másik hollywoodi filmsztár sokkal izmosabban, vékonyabban, formásabban, vagy épp egész más kosár mérettel szerepel a címlap fotókon, mint a paparazzi képeken.
Már a történelmi hős korszak politikai diktatúráiban is divat volt a fotók manipulálása, amihez az Adobe csak egy fejlett, és szinte bárki számára hozzáférhető eszközt adott a számítógépes korban. Persze azt sem árt tudni használni is. Komoly hírügynökségi állás, és pályázati díjak is buktak már el a napvilágra került fotó manipulációk miatt, mint amikről a HVG.hu is megemlékezik az évforduló kapcsán.



LightRoom_screenshot

Adobe PhotoShop LightRoom

Persze ahogyan a tudomány, a grafika, és ennek eszközeként a PhotoShop sem csak rosszat tehet. Számtalan fotós használja előszeretettel úgy, hogy nem esik durva túlzásokba a kép szerkesztése során, nem módosítják a rajta található valós tartalmat. Igaz ezt nem is annyira szerkesztésnek, mint inkább korrekcióknak érdemes nevezni.
Nem csoda, hogy egyre terjednek a fotósok számára fejlesztett, mindössze a számukra legszükségesebb korrekciókra képes képkezelő programok, mint az Apple Aperture, vagy az Adobe LightRoom. Utóbbi nem véletlenül kapta a világos szoba elnevezést, mivel ezek a programok jobbára csak azokat a képkorrekciós funkciókat hordozzák magukban, amik már a filmes korszak analóg laborjaiban is rendelkezésre álltak, és jobbára a sötétkamrák mélyén végezték őket. De ma már nincs szükség a totális elsötétítésre.

PixlrEditor-screenshot

Pixlr Editor

A magam részéről már jó ideje áttértem a LightRoom használatára (bár jelenleg épp az Aperture 3-at tesztelem), és csak elvétve, főleg a blog illusztráló képeinek szerkesztéséhez merül fel a PhotoShop képességeinek hiánya. Ilyenkor pedig általában az Interneten elérhető online képszerkesztők valamelyikét szoktam használni. Mostanában leginkább a Pixlr editort, ami maga is a PhotoShop egy Flash alapú klónja.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!