A fotózás alapjai

Samsung_guide_better_images

Hogyan készítsünk jobb önarcképeket honlapra, közösségi oldalakra, mi a jó profilképek készíésének titka. Erre ad választ talán ez a poszt, és a benne található kis videó.

Nem minden az, aminek látszik.” – Twin Peaks

Nem terveztem soha, hogy on-line fotó tanfolyamot tartsak bárkinek, de nemrég belefutottam a Samsungnak ebbe a remek kis reklámfilmjébe. Annyira szellemesnek találtam, hogy kénytelen vagyok megosztani mindenkivel. Ötletes formában bemutat néhány (ön) fotózási trükköt, hogy jobb képeket készíthessünk, és hogy a végeredménnyel elégedettebbek is lehessünk, akár egy partifotó esetén is.

Sőt a filmecske vicces megközelítése azt is lehetővé teszi, hogy mindjárt hozzátegyek egy kiegészítő gondolatot a fentiek jegyében: nem minden az, aminek látszik. Sőt szerintem nem csak az igaz, hogy egy kép többet mondhat ezer szónál, hanem az is, hogy legalább annyira képes hazudni is.

Gyakran előfordul, hogy eladó holmikról, erről-arról kérnek “valami” képet. De egy akármilyen kép nem mindig hordoz információt, egy jól – vagy éppen hogy rosszul – elkészített kép pedig rengeteget képes hazudni. Egy eladó termékről például készíthetünk olyan képet, ami reálisan megmutatja az állapotát, amiből felmérhetők az esetleges esztétikai hibái. De ez ugye eladóként nem áll érdekünkben. Egy akármilyen felületesen elkattintott kép pedig nem hordoz információt pont azokról a dolgokról, amire a vevő kíváncsi lehetne. De még az is becsapós lehet, ha gyorsan összehozunk egy tökéletes stúdió fotót. Hiszen a termék megfelelő világítással, fénytereléssel, képkivágásban és beállításban jobbnak tűnhet mint az eredeti, ami megint csak nem azt az információt hordozza, ami igaz lenne (ezzel élnek is általában a reklámszakemberek).
De hogy jobban kapcsolódjunk a következő kis filmecskéhez, egy Facebook vagy épp iWiW oldalon szereplő kép halmazban is könnyen lehet ugyanarról a személyről  több féle kép, amik alapján meg se mondanánk, hogy ugyanarról készültek. Egyik jobban sikerült, másik kevésbé, de hogy melyik is valakinek a valódi arca? Ezt a képek sosem fogják elárulni. Szerintem leginkább erről szól a kis film….meg persze arról, hogy hogyan készítsünk magunkról jó képeket.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!