Egy sértődés története

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Súrlódásoktól sem mentes tevékenység, ha különböző – ráadásul nem ritkán ellenérdekelt – cégek képviselőinek kell együtt dolgoznia. Ilyen a rendezvényszervezők és újságírók világa is. Egyik azt akarja, hogy a másik – minél jobb – hírét vigye a munkájának, miközben ez minél kevesebb erőfeszítést és anyagi áldozatot igényeljen tőle. A másik pedig minél jobb lehetőségeket akar a munkája végzéséhez.

Óhatatlanul előfordulnak kisebb-nagyobb súrlódások, amik olykor sajnos anyázásba, és megfontolatlan szitkozódásba fulladnak. Szerencsére az ilyen ügyek csak ritkán kerülnek napvilágra, mivel a sajtó munkája igazából senkit nem érdekel annyira, hogy bármelyik lap saját kicsinyes problémáival terhelje az olvasóit. Az újságíró feladata a hírek közlése, és hogy a hírek hogyan jutnak el az olvasóhoz, az az olvasókat a legritkább esetben szokta érdekelni.

Nem rég azonban egy rendezvény kapcsán heves vita alakult ki szervező és egyik újságíró között, ami – talán csak emlékeimben – kurvázásig fajult, és igen kellemetlen légkört teremtett. A történtekről és a rendezvényről nem is nagyon van mit mondani. Az érintett leírta saját lapjában, akit érdekel elolvassa, és aki akarja véleményezi. Én nem tenném, mert nem érzem tisztemnek a konkrét esetben.

Általánosságban talán már korábban is megfogalmaztam, hogy gyakran vannak furcsaságok a rendezvények szervezése, és nem kevésbé a tudósítási lehetőségek körül is. És ezekből gyakran vannak kimondott, vagy kimondatlan sértődések. Vannak ismerten “nem túl engedékeny” szervezők, akiket a legtöbb sajtó orgánum már meg sem kérdez, hogy tudósíthatnak-e a rendezvényéről, mert sosem engedik meg. És vannak egyéni kötődések, privát történetek, amik miatt egyik-másik sajtóterméket egyik-másik rendező elvi okokból nem engedi be, vagy amik miatt egyik-másik újságíró (és így az általa képviselt sajtó termék) nem tudósít bizonyos rendezvényekről. Ezek mögött a sértődések mögött is jobbára valami hasonló, rosszul kezelt súrlódás áll.

Csak egy apró emlékeztetőként írnám ide, hogy ideális esetben a sajtó osztály feladata pont az ilyen helyzetek elsimítása lenne, hogy a rendezvényben, és a szervezetről mindenkiben (elsősorban a sajtóban) a lehető legpozitívabb kép éljen. De ezek csak általános megjegyzések, a konkrét esetre vonatkozó állásfoglalás nélkül.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!