Alakul a Red Bull Air Race

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Ismét áll a Red Bull Air Race tornya a templomtornyokkal körülölelt Batthiány téren. A cég már a környék nagy részét kisajátította, a HÉV lejáratot és a 86-os busz megállóját átalakították VIP büfévé, és már napok óta zümmögnek a gépek az égbolton. Akiket zavar, azok megnyugodhatnak, már csak két nap és vége, túl lesznek a rendszeres zajterhelésen. Bezzeg Ferihegy és egyéb repülőterek környékén nem ilyen könnyű. Érdemes egyébként megemlíteni, hogy idén nem olyan magas a Duna vízállása, így – szemben a tavalyi évvel – minden versenyző átrepül a Lánchíd alatt.

Kezdetben az egész “játszadozás” csak arról szólt, hogy az osztrák cég reklám költségvetéséből finanszírozott egy látványos úri murit. Az évek alatt az Air Race kétség kívül egyre komolyabbá vált, és ma már közel akkora stábbal és felszereléssel utazgat a világ különféle tájaira, mint a Forma 1. És mára már legalább akkora iparág van körülötte, ami immár aligha csak a költségek csökkentését szolgálja, sokkal inkább bevételt termel, amit a merchandise termékekre, reklámfelületekre, eladható helyjegyekre és egyéb bevételi forrásokra építenek. Ha úgy tetszik, igazi sikertörténet.

Természetesen sokan vannak, akiknek – talán nem is alaptalanul – nem tetszik ez a felhajtás. Jogos a vád, hogy egy magán cég saját nyereségvágyból – de minimum önreklámból – kisajátítja legnemesebb közterületeinket, alaposan megbolygatva mindennapi közlekedésünket, és kényelmünket. Az útlezárások, elterelések, és pótló járatok miatt a környéken teljesen megbolondult a közlekedés, és ez még csak előhírnöke a Margit-híd hosszú távú lezárásának. A villamosok most sem haladnak át a híd alatt, pedig a Ganz villamosok a Tujákkal szemben elférnek a híd alatt. És az is jogos, hogy ez az egész nem igazán méltó ünneplése az államalapításnak, vagy az új kenyérnek. Igaz más alkalmakkor sem igazán sikerül méltón ünnepelnünk, és a légi parádézásnak komoly történelmi hagyományai vannak a Duna ezen szakaszán. Igaz lassan csatlakozhat majd a város felett áthúzó utasszállító gépekhez a nemrég érkezett magyar felségjelzésű C-17-es és a légierő Gripenjei is. Bár az utóbbiak egy pár éve már a tisztavatás kelléktárába tartoznak.

Néhány korábbi Red Bull kép a Flickr albumomból:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!