Új bejelentések az Apple háza táján

iphone3gsHétfőn tartotta éves fejlesztői konferenciáját az Apple, amin várható módon bejelentették az iPhone legújabb verzióját. Úgy hívják, hogy iPhone 3Gs (nagy G betű után egy pici S betű, pont úgy, mint a Canon profi fényképezőgépeinek típusjelzésében is).

A teljes bejelentési videó megtekinthető az Apple honlapján, érdemes lehet megnézni, ha kíváncsi vagy a bemutatott újdonságokra.

Ez a már korábban beharangozott 3.0 iPhone operációs rendszert kapta, annak összes újításával. Az eddigi 8 GB és 16 GB verziók melett piacra kerül 32 GB modell is. Lesz majd copy+paste funkció, 3 megapixeles kamera, videófelvétel, hangtárcsázás, hangvezérlés, digitális iránytű, teljeskörű GPS navigációs lehetőség, és számos más nyelvi támogatás mellett lesz magyar lokalizáció is (az iPhone megtanul magyarul). Ezeken kívül pedig még egy sor más funkció, amik más telefonokban már régóta megtalálhatók, és amik nélkül az iPhone eddig is remekül működött, és eddig is roppant népszerű volt. Ebből következik, hogy a készülék ezekkel a fejlesztésekkel mégjobb lesz, mint eddig volt, és vélhetően a körülötte levő felhajtás és hype tovább fokozódik majd.

Bejelentették az új laptopokat is, aminek legfőbb újdonsága, hogy megszűnt a MacBook széria, mostantól minden Apple laptop MacBook Pro névre hallgat 13″-tól kezdve (kivéve az örök kakukktojásnak számító BacBook Air). Mindegyik a legutolsó modell frissítéssel bevezetett beépített akkumulátort kapta, ami elvben akár 7 órás működést is lehetővé tehet. Talán legnagyobb újításként pedig az új hordozható gépek SD kártya aljzatot kaptak, ami eddig csak a PC notebookokra volt jellemző. Vannak, akik ezt a döntést bírálják, mondván felesleges, vannak akik a digitális tükörreflexes fényképezőgépeknél (DSLR) jellemző CF (Compact Flash) kártyákat részesítik előnyben. Viszont mivel az SD ma a legelterjedtebb kártyatípus, ezért érthető, hogy az Apple is ebbe az irányba indult el. Már csak egy MacBook Minit kellene kihozniuk, hogy ne 13″ legyen a legkisebb Apple notebook, de egyelőre azt hirdetik, hogy a Netbook piacra nem kívánnak belépni, mivel annyira kis méretben (és a jelenleg vele együtt járó árkategóriában) nem tudják a szokásos Apple színvonalat és felhasználói élményt biztosítani.
Korábban az alacsonyabb kategóriájú MacBook 13″ gépekből kikerült a leginkább az Apple nevével összenőtt FireWire csatlakozás, most azonban minden modell visszakapta, így újra minden Apple gépen van FireWire (800) csatlakozó.

osx_snow_leopardBejelentették a rendezvényen az Apple OSX operációs rendszerének legújabb, 10.6.0 verzióját is, melyet a korábbi nagymacskák (Tigris és Leopárd) után Snow Leopard, vagyis Hópárduc névre kereszteltek. A szeptemberben polcokra kerülő operációs rendszer fejlettebb feladat ütemezést, (több processzor és processzor mag kezelés), még nagyobb stabilitást, és néhány további kényelmi szolgáltatást ígér. Natívan támogatni fogja a fő konkurensnek számító Microsoft Exchange rendszerét, ami elsősorban vállalati környezetben lehet nagyon fontos a levelek, címlisták és naptárak működtetésében.
A Snow Leopard egyik talán legnépszerűbb tulajdonsága az lesz, hogy mindössze $50-ért lehet majd hozzájutni (korábbi verzióról frisítésként az upgrade mindössze $30), ami legrosszabb esetben is 15 ezer forint alatt van, ami minfegy fele a Windows bolti árának (és itt nincsenek csökkentett szolgáltatási szintű Home, Office meg Professional verziók különböző árcédulákkal). Persze az Apple OSX nem telepíthető akármilyen hardverre, csak Macre lehet telepíteni.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!