Gearporn: számoljuk a fényképezőgép milliókat

Most már tényleg 90 millió felett van a Canon objektívek száma. 2012 augusztusban még csak elírás volt, hogy ennyit írtam, 2013 májusban már jogosan tettem. 2014 februárra elkészült a 70 milliomodik EOS fényképezőgép is. Az írás többi része viszont továbbra is aktuális.

2013 májusában a Canon bejelentette, hogy elkészült a 90 milliomodik EF objektívük. Ez egy olyan hír, amihez nehéz bármit hozzátenni, de mégis elgondolkodtató. Viszont jó alkalom egy gearporn képet kitenni a blogra, mert az mindig jól jön.
A poszt eredetileg 90 millióval jelent meg 2012 augusztusában, pedig akkor még csak 80 milliós hírről volt szó.  2013. májusában már tényleg megvan a 90 millió. Köszönöm azoknak, akik akkor jelezték, hogy a számot elírtam. Mondhatnám, hogy direkt írtam el, mert úgysem számít. Valójában csak benéztem….de a lényegen nem változtat, mert tényleg nem számít, hogy 80 vagy 90 millió. Olvasd el miért!

  • 1987: megkezdik az EF objektívek gyártását
  • 1995: az EF-objektív gyártása átlépi a10 milliós határt
  • 2001: elkészül a 20 milliomodik EF-objektív
  • 2006: a 30 milliomodik EF-objektív megszületése
  • 2008: áprilisban átlépik a 40 millió EF objektívet
  • 2009: megvan az 50 millió EF objektív
  • 2011: januárban legyártják a hatvanmilliomodikat
  • 2011: októberben átlépi a 70 millió EF objektívet
  • 2012: augusztusban átlépi a 80 milliót – én 90-et írtam elsőre
  • 2012: októberben átlépik a 60 millió EOS fényképezőgépet
  • 2013: májusban tényleg átlépi a 90 milliót – már nem csak elírás
  • 2014: februárban elkészül a 70 milliomodik EOS fényképezőgép
  • 2015: novemberben elkészült a 80 milliomodik EOS fényképezőgép
  • 2016: elkészült a 120 milliomodik EF objektív
  • 2017: elkészült a 130 milliomodik EF objektív
  • 2018: elkészült a 140 milliomodik EF objektív
  • 2019: októberben elkészül a 100 milliomodik EOS fényképezőgép

Igazából egyikünk életét sem befolyásolja, nincs különösebb jelentősége, hogy most épp 70, 80 vagy 90 milliónál tartanak (vagy fölötte). Sőt az se, hogy melyik gyártó mennyinél tart. Tudja valaki például, hogy hány iPhone, iPad (persze, hiszen ugyanilyen érdektelen reklámadatokat erről is adnak ki minden gyárnál), tévé vagy akár bankjegy készült eddig? És érdekel igazán bárkit is? De most komolyan!
Ráadásul a hírt a sajtóban szokásos kettős megerősítés alapján ellenőrizni is lehetetlen. Nem tudjuk megszámolni, sőt a gyártón kívül senki más nem is tudhatja ezt az információt. Megkockáztatom, darabra pontosan ők sem tartják nyilván, csak becslik a felhasznált anyagok, mennyisége, és termelési statisztikák alapján. Persze a gyáron belül nem lehetetlen számon tartani, a japánok pedig precíz nép. De azért nem hiszem, hogy 90 milliós tételnél 25 év alatt nem vétettek számolási hibát. És ha vétettek, akkor mi a jelentősége? Ráadásul ebben a 90 80 milliós számban benne van az a soktíz, sokszáz, sokezer fene tudja mennyi régi, elhasználódott, javíthatatlan objektív is, ami kihasználatlanul áll egy polcon, elveszett, összetört, megégett, stb. Szóval abban például biztosak lehetünk, hogy nincs használatban 90 80 millió EF objektív.

Ez pontosan az a fajta hír, ami egyedül a márka megbecsülését hivatott erősíteni. Pláne, hogy alig valamivel azután jött a hír, hogy a Nikon bejelentette a 70 milliomodik objektívét. Időnként kiad a cég egy ilyet, a szaklapok vagy szó szerint lehozzák, vagy megpróbálnak a meglehetősen konstans tartalom mellé valami változatos körítést szülni, hogy mégse szó szerint ugyanaz jelenjen meg ugyanazzal a képpel ugyanabban a formában, mint máshol, és mindenki örülhet a szép nagy számnak.
Aki a táborhoz tartozik az megerősítve érezheti döntését, hogy 90 80 millió légy csak nem téved, aki más márkában hisz esetleg elgondolkodhat, hogy 90 80millió légy csak nem téved, talán mégis váltani, de azért – legalábbis remélem – legbelül mindannyian tudjuk, hogy nem ez számít.

Csak egy dolgot nem értek
Azt nem értem, hogy ha már rendszeresen hoznak ki ilyen híreket a Canonnál – tehát spontán jelenségről nem lehet szó. Vajon miért nincsenek a neten olyan képek, ahol ezek az objektívek hatalmas tömegben láthatók? Nem a teljes EF termékpaletta, típusonként egy-egy objektívvel.
Lehetne marha sok egyforma objektív egymás mellett, mint kólás dobozok a gyárlátogatáson. Valahogy úgy, mint a Londoni CPS raktárban a polcon. De még inkább a gyártósoron, egy raklapon vagy ládában, vagy akár ugyanúgy behordva egy stúdióba, szépen bevilágítva, hogy csak azt fejezze ki, hogy ezek baromi sokan vannak. Én hiányolom az ilyen képeket.
Részben azért, mert az olvasók az ilyenekre (is) szeretik csorgatni a nyálukat. Részben azért, mert ez jobban kifejezné azt az üzenetet, hogy itt tényleg baromi sok objektívről van szó, nem típusonként egy-egy darabról.

De mivel csak ilyen képet találni a neten (20 10 millióval korábbi számokkal a feliratban), csak ezzel szolgálhatok. Végülis látványnak ez sem rossz….de mennyivel jobb lehetne, ha mondjuk felkérnének egy tehetséges fotóst, hogy ugyan dokumentálja már, hogy is készülnek ezek a szépségek, milyen sokan vannak, és milyen jól tudnak kinézni.
Abban is biztos vagyok, hogy egy látványos anyagot lehetne belőle csinálni, ami sokkal nagyobb reklám lenne a gyártónak, mint egy unalmas számsor, hogy melyik évben hánnyal több objektívnél tartottak. Remélem, hogy ezt a következő tízmilliós álom értékre csak összehozzák.
Ha nincs ötletük kivel csináltassák meg az anyagot, tudok ajánlani néhány remek fotóriportert. Mondjuk nem mindegyikük fényképez Canonnal, de szerintem ilyet is elég könnyű találni – nekem is, ha a Canonnál ez nem menne. Bár ha valamiből, hát Canont használó fotósból aligha van hiány a Canon háza táján Tényleg nem értem, miért nincsenek még ilyen képek.

Kiegészítés: a bejegyzésben szereplő idővonal folyamatosan frissül a befutó újabb és újabb számadatokkal. A felsorolásból kihagytam, de azért ideírom, hogy a 2015. november 10-én a gyártószalagról legördült 80 milliomodik EOS váz természetesen a Canon aktuálisan legnagyobb büszkesége, egy 50 megapixeles 5DsR váz volt.

2019. októberében már a 100 milliomodik eladott Canon EOS vázról érkezik közlemény, ami természetesen az épp aktuális EOS R szériából került ki. Ezzel együtt a Canon büszkén bejelentti, hogy elindította a cég történelme során készült valamennyi fényképezőgépét és videókameráját tartalmazó Canon Camera Museumot.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!