Valóra vált a fotósok laptop álma?

Az új Retina kijelzős MacBook Pro

Az Apple tegnap bemutatta a jövő munka laptopját, az Új MacBook Pro-t, ami némi elmélkedésre késztetett, hogy valójában milyen laptopra is van szüksége egy fotósnak.

Mint előttem már (sokan a bejelentéssel egyidőben élőben) megírták, az Apple frissítette eddigi MacBook Air és MacBook Pro modelleit. Ami ennél is izgalmasabb, hogy bemutattak egy új koncepció szerint felépített Retina képernyős MacBook Pro modellt. Ezzel vélhetően új irányt szabtak a munka laptopok fejlesztésének.

Az Új MacBook Pro
Az Intel Ivy Bridge processzorok használata, és velük együtt az USB3 megjelenése már időszerű volt. Várható volt az új gép fő újdonsága a 220ppi képpontsűrűségű 2880×1800 felbontású képernyő is, amin több mint 5 megapixelnyi képpont jeleníthető meg, és natív felbontásban lehet 1080p Full HD videókat vágni, mert még így is elfér a teljes felbontású videó alatt a szerkesztő ablak többi része. Várható volt a trendek alakulásából, és érthető, hogy nagyon sokan üdvözklik, hogy megtörtént.

Engem egyelőre nem hoz annyira lázba – persze mindez változhat, ha egyszer látom majd élőben is. Még a Retina iPadet sem néztem meg élőben, ami talán nagyban hozzájárul, hogy egyelőre boldogan használom a régebbi iPadet, és nem vágyakzom a lecserélésére.

Üdvözletes újdonság, bár amíg nem terjednek el a hozzá való kiegészíőtk, részletkérdés marad, hogy már nem csak egy, hanem két ThunderBolt csatlakozó került a gépre az eddigi gigabit LAN és FireWire800 csatlakozók mellé. Olyan szempontból hátrány, hogy a vezetékes hálózat használatához egy újabb eszköz szükséges, bár legalább már nem az USB-re kell dugni, ezzel rögtön leszűkítve a gigabites keresztmetszetet az USB2 meglehetősen elméleti 480 MB/s sebességére. Talán legnagyobb előnyként mégis a DVD elhagyását említeném, amit az első MacBook Air megjelenésével vetített előre a gyártó. De ez is várható volt, hiszen annak idején a floppy meghajtók elhagyásában is elsők között volt az Apple, amiért akkor sokan kritizálták, ahogy ma sem mindenki örül a DVD eltűnésének. Mint korábban írtam már róla, kellemetlen lesz azokon a sajtóeseményeken, ahol csak írott DVD-n adják oda a sajtóanyagot, de mindenképpen előre mutató és örvendetes lépésnek tartom, hogy nem kell ezentúl cipelni a jobbára kihasználatlan CD/DVD írót is a laptopban – mondjuk én egy ideje MacBook Airt használok, szóval én már most sem cipelem.

Persze ez az új szemléletű vékony kialakítás és az új technológiák indokolják (a Handras által is részletezett Magyarországi árképzés mellett), hogy ilyen drága lett az új gép, ezt itt most nem is taglalom, ahogy a műszaki specifikációkat sem.

New MacBook Pro

  • 2880×1800 220ppi
  • 2.6GHz quad-core Intel Core i7 (Turbo Boost 3.6GHz-ig)
  • 8GB 1600MHz memória
  • 256GB-512GB flash tároló
  • Intel HD Graphics 4000
  • NVIDIA GeForce GT 650M 1GB GDDR5 memória
  • Beépített akkumulátor (7 óra)
  • $2,199.00 – $2,799.00 (729 990 Ft-1 234 890 Ft)

A méret a lényeg – nade honnan nézve?
Az új MacBook Pro vitathatatlan előnye, hogy kényelmes lehet ezen az óriási felbontású, és méretében sem kis képernyőn dolgozni. Viszont ahogy már korábban is leírtam, szerintem egy fotóriporter számára az ideális laptop kicsi. Én továbbra is abban reménykedek, hogy ennek a gépnek a processzor teljesítményét, csatlakozási lehetőségeit, és a kijelzőt leszámítva az összes többi előnyét beleépítik egy kis méretű gépbe. Annak idején ezt a kategóriát képviselte a 12″ PowerBook.

Tehát számomra a gép mobilitása fontosabb – ha már laptop – mint a képernyő mérete. Míg egy 11″ MacBook Air akár egy egyszerűbb fotós táska oldalsó zsebében is kényelmesen elfér, és a maga 1 kilós súlyával tömegével semmi nehézséget nem okoz, addig egy 15″ laptop akármilyen vékony, mindenképp laptop táskát, hátizsákot, és lényegesen nagyobb odafigyelést igényel a hurcolás során, és nagyobb feltűnést kelt, mint egy A4-es lapnál kisebb Air.

Megújultak a MacBook Airek is
Szerencsére az új processzorok és az új csatlakozások frissítései a MacBook Airekre is kiterjedt, így nagyjából egy évvel az előző frissítés után megújult az Apple legkisebb méretű laptop családja is. Ezekbe is Ivy Bridge processzor került, egy darab ThunderBolt és két darab USB2 és 3 szabványt is támogató csatlakozó mellé, illetve a 13″ változatban SD kártya aljzat is van, ami a 11″ méretűből kimaradt, illetve a kisebb mérettel valamivel kevesebb hely jár az akumulátor celláknak is, így az üzemideje is rövidebb valamivel a kisebb gépeknek, de az 5 órás üzemidő még mindig elegendő a legtöbb helyzetben.

MacBook Air

  • 1.7-1.8 GHz dual-core Intel Core i5 (Turbo Boost 2.6-2.8 GHz-ig) 3MB megosztott L3 cache
  • 4-8GB 1600MHz DDR3L memória az alaplapon
  • 64GB-512GB flash tároló
  • Intel HD Graphics 4000
  • 1366×768
  • $999.00-$1,499 (329 ezer Ft-750 ezer Ft)

Teljesítmény szempontjából “csak” annyival nőtt az Air-ek teljesítménye, amennyit a korábbi Sandy Bridge technológiájú i5 processzorok és az új Ivy Bridge technológia közötti különbség jelent. Változatlanul 1.7-1.8 GHz az alapértelmezett processzor teljesítmény (előbbi a kisebb, utóbbi a nagyobb Airben található), viszont külön rendelésre a kisebb gép is rendelhető akár 2GHz teljesítményű processzorral. Újabb remek hír az Air családot munkára szánó felhasználóknak, hogy akár már 8GB memóriával is rendelhetjük a gépet, és már nem csak a 13″ változat rendelhető 512GB-os flash tárolóval, hanem a kisebb gép is.

Ezzel lényegében a 11″ és 13″ változat közötti különbség jóformán csak a méretre korlátozódik. Szépséghibája, hogy az alap kiszerelésben 64GB tárkapacitással 329 ezer forintba kerülő 11″-os gép ára minden kapacitás és teljesítmény növelő tényezőt megrendelve 750 ezer forintra nő, amin főleg a flash tároló maximumra növelése dobja a legtöbbet, ez az upgrade egy 304 800 forintos döntés, amit valószínűleg a legtöbb felhasználó talán inkább kihagy. Szomorú tapasztalatom viszont, hogy a 128GB szinte épp csak elég a fotós munka mellett a gép kényelmes használatára. Így mindenképpen érdemes növelni a kapacitást.

Persze azokat is megértem, akik úgy gondolják, inkább cipelnek egy nagyobb gépet, hogy aztán a nagyobb képernyőn kényelmesebben szerkeszthessék a képeiket.

Neked mik a legfontosabb szempontjaid egy fotós laptopnál?

http://www.youtube.com/watch?v=Neff9scaCCI

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!