Pletyka: Új Canon profi videó DSLR

Vajon Cinema 1D lesz a neve?

Régóta terjednek a pletykák egy újabb profi videó DSLR megjelenéséről, amik most újabb löketet kaptak, és nem utolsó sorban a Canon vasárnapra hirdetett meg egy igencsak videó bejelentésnek igérkező las vegasi eseményt.

Kiegészítés: nem sokkal ennek a pletykának a megjelenése után a Canon bejelentette az új Cinema EOS kamerát. Érdemes elolvasni a bejelentést is.

A Canon Rumors és az EOS HD oldalak forrásai egymást megerősítve nagyjából ugyanazt állítják (persze lehet ugyanaz a forrás), így még akár valóra is válhat, bár én nem vagyok a pletykák híve. Sokkal érdekesebbnek tartom a pletykáknál a Planet5D oldal közvéleménykutatását, hogy a videós világ milyen újításokat szeretne az új gépekben látni.

Új filmes profi gép
Akit nagyon érdekelnek a várható paraméterek (és az angol nyelvű oldalakon még nem olvasta el), várhatóan jön egy 1D formájú profi HD DSLR, amit kifejezetten videózásra fejlesztenek. Ennek nagyobb lesz a felbontása, mint az 1DX csúcs fényképezőgépnek, viszont az új Canon filmes objektívekkel kompatibilis bajonettet kap.

Bejelentés április 15-én

A pletykákban Canon Cinema EOS 1D néven emlegetik, főleg a formája miatt. Viszont a C300 bejelentésekor megjelent termékfotók szerint az eddigi 1D jelzés helyén a filmes objektívekkel megjelent piros C jelzés látható a vázon, ami mellett típusjelzés (akár csak a C300 esetében) nem látszik, így az elnevezés kérdéses. Persze mikor ezek a képek megjelentek, még csak egy koncepcióról volt szó, mire termékbejelentésig jut, akár kerülhet rá valamilyen típusszám is.
A Canon termékvonalaiból és jelölési szokásaiból kiindulva nekem valószínűbbnek tűnik, hogy ez inkább egy négyjegyű, vagyis a C300 alá pozícionált gépcsalád lehet majd, hiszen a Canonnál piramis szerűen lefelé nő a számjegyek mennyisége. Bár a filmes családban akár fordíthatnak is ezen, és akkor az 1DX és a hozzá hasonló új gép lehet a hagyományos (de videózásra szintén alkalmas) DSLR-ek csúcsa, viszont a komolyabb filmes gépeknek pedig az alja. Biztosat akkor fogunk megtudni, mikor a Canon végre bejelenti. Addig kár is nagyon találgatni.

Várható főbb paraméterei:

  • Full Frame
  • 1DX-nél több megapixel, 4K videó felbontás
  • ALL-I, IPB és MJPEG 4K tömörítés
  • Log Profil
  • Super35 Crop mód
  • filmes objektív kompatibilitás
  • $10,000 köüli ár (kb. 2.2 millió forint – Magyarországon persze jóval több lesz)

C100 és C500 jön a C300 formavilágával?

Bővül a profi kamera kínálat
Várható egy újabb profi videókamera is, a C300 testvér modelljeként a pletykák egy C500 jelzésű kamerát várnak, ami képességeiben versenyre kel a RED Epic kameráival, és a Sony újdonságaival is. Nekem a canon jelzéseit ismerve furcsának tűnik, hogy az újabb, és nagyobb tudású modell magasabb számozást kapjon, mint a korábbi, kisebb tudású. Ezért én a C500 jelzést fenntartásokkal fogadom.
A Canon Rumors egy korábbi pletykája említ egy C100 jelzésű kamerát is, ez sokkal valószínűbbnek tűnik fejlettebb és Epic killer kamerának.

Várt paraméterei:

  • RED Epic vetélytárs
  • 4K felbontás, 120fps
  • EOS RAW tömörítés, 3G HD-SDI
  • 60 fps-nél 12 bites EOS RAW
  • 120 fps-nél 10 bites EOS RAW
  • $35,000 körüli ár (kb. 8 millió forint – Magyarországon persze jóval több lesz)
Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!