Könyvajánló: David Prakel: Kompozíció

David Prakel: Kompozíció

A kompozíció a fotográfia egyik, talán legfontosabb fogalma. Léteznek rá rövid definíciók, de helyes megtanulásához akár egy élet is kevés lehet. Többen szenteltek viszont neki egész köteteket, hogy segítsenek eligazodni a kompozíciós kérdésekben. Egy ilyen könyv is tökéletes ajándék lehet karácsonyra.

A Wikipédia szerint: “A kompozíció az elemek olyan elrendezése egy művészeti alkotásban, ami kifejez valamit. Célja az elemek megfelelő kiválasztása és elhelyezése, ami által a szemlélődő számára érzéseket, gondolatokat közvetít. A kompozíció fontos szempont a fényképezésben, és lényeges eleme a rajzolásnak, festészetnek is.”

David Präkel Kompozíció című könyve 176 oldalon próbálja összefoglalni a különféle kompozíciós szempontokat, és módszereket, többek között olyan remek fotósok képeit elemezve, mint Henri Cartier-Bresson, Dorothea Lange, James Nachtwey, Martin Parr, Marc Riboud, David Hockney, Duane Michals, Harry Callahan, John Darwell.

A könyv ismertetője szerint pedig: “A sikeres kép mindig jól megkomponált. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a jó képek készítésének kulcsa – a megvilágítás mellett – a tökéletes kompozíció. Alkalmazhatunk bármilyen technikai bravúrt, nem lesz érdekes a kép, ha a rajta lévő formák elrendezése kívánnivalót hagy maga után. De mi teszi érdekessé a kompozíciót? Be kell tartanunk a szabályokat, vagy éppen meg kell őket szegnünk? A kötet hat fejezete sorra veszi mindazokat a témákat, amelyeket egy fotósnak ismernie kell kompozíciós érzékének továbbfejlesztéséhez: a kompozíció alapvető kérdéseit, a formai elemeket, a térbeliség és az idő érzékeltetését, a gyakorlatban alkalmazható „szabályokat”. Emellett kitér arra is, hogy a könyvben bemutatott ötletek hogyan segíthetnek eredeti és figyelemfelkeltő képek készítésében. A kötetet természetesen számos kép illusztrálja, amelyek nemcsak bemutatják a szóban forgó témákat, hanem inspirációt is meríthet belőlük az olvasó.”

A könyvben szereplő témák
A kompozíció alapszabályai, beleértve a nézőpont, a perspektíva és a méretarány kérdését; a formai elemek (pontok, vonalak, alakzatok, formák, textúrák, mintázatok, tónusok és színek); a tér érzékeltetése a kompozíció kerete, az egyensúly és a térbeliség segítségével; az idő múlásának érzékeltetése, ritka pillanatok elkapása, a „döntő” pillanat és a kép sorozatok; a kompozíció alkalmazása tájképeken, csendéleteken, portrékon, dokumentarista fotóknál, alakok fényképezésekor, sport-, művész- és reklámfotókon; s végül a saját stílus keresése, valamint a digitális fényképezéssel kapcsolatos speciális tudnivalók.

A szerzőről
David Präkel fotóművész, tanár és író. Az Észak-Angliában nevelkedett David Präkel kilencévesen kapta első fényképezőgépét. A fotózás azóta is fontos szerepet játszik az életében.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!