Az elviselhetetlen irodafogság

Borton-cella-080327KeD-photoKecskemetiDavid

Fotó: Kecskeméti Dávid

A fotóriporteri munka nem épp klasszikus munkakör. Mi fotóriporterek hajlamosak vagyunk börtönnek érezni az irodai munkát. A jelek szerint nem vagyunk vele egyedül. Te se szeretsz az irodában ülni?

Többször is előfordult az életemben, hogy irodában, szerkesztőségben, korábban boltban, vagy egyéb formátumú zárt helyeken dolgoztam, amolyan klasszikus munkahelyen, klasszikus munkarendben. Már akkor sem szerettem, mióta ez változott, és fotóriporterként dolgozom, pedig kifejezetten utálom az irodában ülést, amit egyszerűen iroda fogságnak szoktam nevezni. És amikor elvárás volt, hogy bent üljek, akkor is igyekeztem minden lehetőséget megragadni, hogy kimehessek terepre, és fotós munkát végezhessek.

A legtöbb fotóssal egyetértünk benne, hogy nem szeretünk irodában ülni. A fotósok munkahelye napról-napra, vagy akár óránként is változik, és optimális esetben csak nagy ritkán ül a fotós a szerkesztőségben, hiszen egy irodából csak nagy ritkán lehet fotózni – amikor épp az ablak alatt történnek az események (amire szintén volt már példa néhány helyen).
Inkább ülünk a foci-, kosár-, kézilabda, jégkorongatlétika, vagy tenisz pálya, a medence szélén egy úszóverseny, vagy egy vizilabda meccs alatt, a bíróság folyosóján, vagy előtte egy autóban, akár egy erdőben természetfotósként várva állatok, vagy paparazziként dolgozva celebek feltűnését, mászkálunk a városban, vagy az árvíz, netán vörösiszap áztatta tájon, mert a mi munkahelyünk ott van, ahol az események töténnek.

A Facebookon valaki közzétett egy humoros szösszenetet arról, mi a hasonlóság a börtön és az ilyen munkahelyek között. Talán nem is olyan túlzó – főleg azután, ha megnézzük a pofonosládika blog vonatkozó írását is (amiben sajnálatos módon elfelejtkeznek a fotó forrásmegjelöléséről).

Mi a különbség a börtön és a munkahely között?

Ha jobban belegondolsz…

  1. A börtönben az időd nagy részét egy 2.5 x 3 méteres cellában töltöd.
    A munkahelyen időd nagy részét egy 2 x 2.5 méteres irodában töltöd.
  2. A börtönben naponta háromszor kapsz ételt.
    A munkahelyen egyszer ehetsz délben, akkor is neked kell fizetned érte.
  3. A börtönben enyhítik a büntetésedet, ha jól viselkedsz.
    A munkahelyen ha jól viselkedsz, még több munkát kapsz.
  4. A börtönben az őr nyitja, zárja az ajtót neked.
    A munkahelyen mindenféle kulcsokat meg kódkártyákat kell magaddal vinned, az ajtókat is nyithatod egyedül.
  5. A börtönben nézheted a tévét és játszhatsz másokkal.
    A munkahelyen megszidnak, ha tévét nézel vagy másokkal játszol.
  6. A börtönben saját WC-d van.
    A munkahelyen meg kell osztanod másokkal.
  7. A börtönben meglátogathat a családod és az ismerőseid.
    A munkahelyen rosszallva néznek rád, ha a családdal vagy ismerőseiddel beszélsz.
  8. A börtönben az ellátásodat az adófizetők fizetik, míg neked dolgoznod sem kell.
    A munkahelyen mindenért fizetned kell, míg az általad befizetett adóból tartják el a börtöntöltelékeket.
  9. A börtönben a börtönigazgató egy szadista idióta.
    A munkahelyen az a különbség, hogy ott az ilyet főnöknek hívják.
Neked is ilyen a munkahelyed?
Kiegészítés: Az illusztrációért köszönet Kecskeméti Dávid barátomnak, aki nagyjából egy éve nagyon érdekes könyvet publikált Kordos Szabolcs újságíró kollégával közösen, Tilos a belépés címen. Érdemes elolvasni az erről írtakat – na meg a könyvet is.
Kínos, de nem teljesen véletlen, hogy klasszikus, boxokra osztott irodáról nincs is fényképem, így ilyennel nem tudjam illusztrálni az írásban megjelenő ellenpontot.
Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!