Canon: EOS 1D X – nincs hatalmas felbontás

CanonEOS1Dx-1

Canon EOS 1D X

A Canon bejelentette régen várt, legújabb profi DSLR vázát, ami ötvözi eddig elkülönülten létező termékcsaládjaikat: full-frame és gyors profi gép egyben. Ráadásul a HD videókamerák csúcsa is.

Reggel jelentették be az új Canon EOS 1D X profi DSLR vázat, azóta a Canon sajtóanyaga alapján lassan minden fotózással foglalkozó külföldi (DPreview bejelentés, DPreview áttekintés, Rob Galbraith, stb) és magyar oldal (FotoTVPixinfo, Prohardver, TechnetSpottr, Beveztem.hu, stb) lehozta róla saját hírét, kisebb-nagyobb saját kiegészítéseivel – ahogy én is.

Számos érdekes gondolatot felvet az új gép, de úgy döntöttem, nem erőltetek még több dolgot egy bejegyzésbe, majd külön írok inkább ezekről, legyen ez egy átlagos és unalmas termékleírás.
Érdemes megnézni, hogy tavaly áprilisi tréfaként milyen paramétereket vizionáltam a legújabb profi gép tulajdonságaiként. Tanulságos, hogy mik kerültek bele – méginkább, amik kimaradtak.

Megerősített pletykák
1-2 hete már keringtek a pletykák, amiket jobbára igazolt a mai bejelentés az új gép paramétereit illetően. Megerősítést nyert viszont néhány korábbi pletyka is. Például, hogy idén már nem lesz új profi Canon DSLR, mivel a ma bejelentett modell majd csak márciustól lesz kapható. Pont időben jelenik meg, hogy még a Londoni Olimpia előtt teríteni lehessen a profik között, és különösen ahhoz, hogy magával a világ legnagyobb sporteseményével tudják reklámozni a világversenyre ki nem jutó fotósok között. Az a pletyka is megerősítést nyert, hogy az 1Ds család megszűnik, bár ezt jelezte az is, hogy hosszú ideje nem frissítették az 1Ds mark III-at. Talán a legfontosabb igazolt pletyka viszont, hogy az új géppel megdől az eddigi tétel, miszerint csak a Nikonnak van full-frame és gyors gépe.

Új termékcsalád születik
A Canon EOS 1D X egy új kategória születése a régi kategória helyén. Egy időre szabadságra küldik a mark I-II-III-IV jelöléseket. A profi termékvonalnak fenntartott 1D jelzés után egyszerűen X-et írnak, ami egyértelműen a két irányvonal találkozását jelzi. Lesz tehát végre gyors és full-frame gép egy készülékben.

Egy valamit visz csak tovább a Canon az eddigi 1D család(ok) hagyományaiból, a leginkább tankra emlékeztető magnézium ötvözet váz továbbra is a klasszikus forma és fogás világot idézi, bár a csatlakozások és a kezelőszervek valamelyest tovább finomodtak. Megmaradt természetesen az 1D családnak az a jellemzője is hogy nincs a gépen módválasztó tárcsa. A váz hagyományos robosztusságát nem is hangsúlyozza túl a friss közlemény, sőt az időjárás álló szigetelés sematikus rajzát sem tették (egyelőre) közzé, így csak sejthető, hogy ugyanolyan – vagy remélhetőleg jobb – a váz időjárásálló szigetelése, mint az elődöké.

CanonEOS1DX-sensor

Canon EOS 1D X

Vége a felbontás versenynek?
Az új modell nem verseng tovább a megapixel háborúban, sőt határozottan visszalép a Canon eddigi csúcs felbontásától. Az új 1D X “mindössze” 18 megapixel felbontást kínál az 1Ds mark III 21 megapixele helyett, ami épp csak egy kicsivel több az 1D mark IV 16 megapixelénél. Viszont ezt egy 12-14 fps sebességű sorozatfelvételre full-frame érzékelőn, aminek leginkább a sport és riport fotósok fogják hasznát venni.

Spottr szerint az új váz képességei az 1D mark IV és az 1Ds mark III közé tehetők. Annyiban igazuk van, hogy az 1Ds család utolsó darabjánál kisebb felbontást kapott az új teljes érzékelő méretű váz. Ezen kívül azonban minden paraméterben túlteljesíti bármelyik elődjét. Az új érzékelő és a vele párosult jobb képfeldolgozás viszont azzal kecsegtet, hogy ha a fizikai felbontás nem is lesz nagyobb az elődökénél, a képek nagyobb méretben is jól hasznosíthatók, nagy akár nagyobb méretre felhúzhatók lesznek.

Többszörös teljesítmény
Az új gép – mint minden eddigi esetben – új Digic processzor család bemutatását is jelenti, ezúttal egy újabb csavarral. A képfeldolgozást egy Dual Digic5+ processzor(pár) végzi, ami mintegy 17x nagyobb fotó feldolgozási teljesítményt tesz lehetővé. Ez azt is jelenti, hogy az 1D X képes lesz a zajszűrés mellett egyes objektívek kromatikus aberrációit is korrigálni a fényképezőgépben, utólagos szoftveres korrekciók helyett.

CanonEOS1DX-lens

Újrakonstruált AF rendszer

Harmadik processzor – újragondolt autofókusz
A gép élességállító rendszerét teljesen újragondolták, és nem csak azzal sikerült fokozni a képességeit, hogy egy 61 pontos AF érzékelőt kapott a gép, aminek a közepén 5 db kereszt típusú érzékelő van.

Az igazi újítás, hogy a fent említett DualDigic 5+ képfeldolgozó proceszor(ok) mellett az AF vezérlést egy külön Digic4 processzorra bízzák, aminek így nem kell osztoznia a másik két processzor kapacitásán. Ez a processzor kizárólag a fénymérés és AF vezérlés műveleteit szolgálja ki. Ennek segítségével ígér a Canon nagyobb AF pontosságot, és különösen a rossz fényviszonyok, vagy kis kontrasztú téma élességénél várható komoly javulás az eddigi AF rendszerhez képest.
Az AF teljesítményét fokozza az ITR – Intelligens Tracking and Recognition AF mód, ami arc és színdetektálás segítségével képes kiegészíteni a hagyományosan alkalmazott fázis detektáláson alapuló AF működését. Így például segíteni képes az AF rendszert, hogy a látható arcú emberek élességét bármilyen helyzetben könnyebben megtalálja.

CanonEOS1Dx-AFarray

Új 61 pontos AF rendszer

Az autofókusz beállítások saját fület is kapnak a menüben, és akárcsak a 7D esetében, egy egyszerűsített menüvel lehet majd kiválasztani milyen módban üzemeljen az AF: spot, egyetlen pont, egyetlen pont szomszéd négy ponttal kiterjesztve, egyetlen pont szomszédos nyolc ponttal kiterjesztve, zóna választás, vagy automata pont választás. Beprogramozták a gép menüjébe a korábban külön letölthető útmutatókat, hogy súgóként segítse a fotósokat, milyen helyzetben milyen beállításokat célszerű választaniuk a minden eddiginél összetettebb (értsd bonyolultabb) AF opciók közül.
Megmarad viszont várhatóan a Canon gépekre jellemző tulajdonság, hogy az AF pontok mind a full-frame képmező középső részén csoportosulnak, így a képmező szélei felé nem lesznek AF pontok.

Minden eddiginél kisebb zaj
A Canon által fejlesztett új CMOS érzékelő minden eddiginél kisebb zajszintet ígér. Ezt többek között pont a felbontás csökkentésével érték el, így az érzékelő képpontjai jóval nagyobbak az 1D mark IV képpontjainál, és valamivel nagyobbak a szinte etalonná vált 5D mark II pixeleinél is.

A gyártó ISO 100 és 51 200 közötti normáli érzékenységet ígér, amit 204 800-ig lehet majd kiterjeszteni, persze hogy ez valós zajszintben mit jelent, az éles tesztek fogják majd megmutatni. Egyelőre nincsenek a géppel készült tesztfotók.

CanonEOS1DX-side

Régi és új csatlakozások

Többszörös expozíció
Az új Canon váz első alkalommal kínálja a még a filmes világból ismert, és a Nikon DSLR-ekben azóta is rendre megtalálható többszörös expozíciót. Ennek segítségével legfeljebb kilenc képet egybe tud fűzni, hogy egyetlen többszörösen exponált képet kapjunk eredménykét. Ennek négy féle módját kínálja, a képeket Összeadva, Átlagolva, Világos vagy Sötét módban. A képek összeillesztése azonnal megtekinthető a fényképezőgép LCD képernyőjén, de egyetlem mozdulattal vissza is lehet a műveletet vonni.

Szupergyors sorozat sebesség
A sport és riport fotózásra szánt gépek egyik fő paramétere a sorozat sebesség, ami hosszú éveken keresztül 8 kép/másodpercben állt meg. Az utóbbi években azonban a Canon 1D mark III 10, majd a Nikon D3 11 fps-el fejelte ezt meg a csúcs kategóriában. A profi fotósok többsége egyébként egyetért benne, hogy ez is csak egyfajta számháború a gyártók között, és nincs igazán jelentősége, hogy 8-14 kép készül-e másodpercenként, mert csak nagyon ritkán van ennek jelentősége – akkor viszont azért mégsem teljesen mindegy.
A Canon egyszerűen Super High Speed Continuous shooting néven emlegeti az új funkciót, amivel 14 fps-re növelhető a normál esetben 12 fps sorozatfelvétel. Ebben a módban a feldolgozás gyorsasága miatt csak JPG képek készíthetők, ISO32000-nél nem nagyobb érzékenységen, és csak tükörfelcsapással használható, ami azt jelenti, hogy AF csak az első kép elkészítése előtt működik, és aztán a sorozat egész időtartamára felcsapva marad a tükör, és közben élességet sem állít a gép.
A Spottr már talált is egy videót az új gép sorozatfelvételéről. Összeszámolod, hogy ez tényleg 14 fps-e?



Zár élettartam
Nehéz átsiklani felette, hogy a hivatalos sajtóközleményben 400 ezres várható zár élettartamot említenek, ami ígéretes a korábbi 1D vázak 300 ezer körüli értékeit tekintve, és méginkább az alacsonyabb vázak még kisebb számait ismerve.
Ugyanakkor nem érdemes túlértékelni ezt a számot a zárak élettartamát illetően eddig felhalmozott ismeretek fényében, mert meglepetések érhetik az embert.

Minden eddiginél több videó lehetőség
Már az 5D mark II megjelnése (és rendkívüli sikere) óta egyértelmű, hogy a Canon komoly hangsúlyt fektet a DSLR videózásba. Természetesen ez az új profi gépből sem maradhatott ki. Az 1D X új szenzora még az 5D mark II-nél is jobb, tisztább és nagyobb érzékenységű videó felvételeket igér.

Ehhez egy új, szerkesztést nagyobb mértékben támogató videó tömörítési eljárást is kidolgoztak, és különös figyelmet fordítottak a professzionális filmes felhasználást segítendő a videó felvételek time kódjának szinkronizálási lehetőségeire.
A videó felvételeknél megoldották a memóriakártyák 4GB fájlméret korlátjának kezelését is, így ha a felvétel túllépi a maximális fájlméretet, a gép minden veszteség nélkül egy új fájlban folytatja a feltévelt.
Nagyobb mértékben szabályozhatóvá tették a videó felvételek hang szintjeit, választható azok automatikus szabályozása is, vagy akár teljesen le is kapcsolható a hangsáv.

CanonEOS1DX-cards

Csak CF krátyát támogat

Kártyák és csatlakozások
Meglepő újítás a Canon részéről, hogy – a Nikon mintáját követve – elhagyta a SecureDigital kártyák támogatását, és az új vázban már csak dupla CF kártya támogatást kínál. Közleményük úgy fogalmaz, hogy így a fotósoknak elegendő egy kártyatípust hordani magukkal. Viszont így egy sor kompatibilitási lehetőséget kizárnak. Például más videókamerákkal is, de ugyanúgy a laptopokkal is, mivel laptopokat kizárólag SD támogatással gyártanak.
Ráadásul a hírek szerint kikerült a gépből az a lehetőség is, hogy fájltípusonként külön válogatva használjuk egyik vagy másik kártyát, így egyikre csak RAW vagy JPG képeket, vagy videó fájlokat mentve. Megmaradt viszont annak a lehetősége, hogy mindent egyszerre két kártyára mentsünk, vagy hogy egyik kártyáról automatikusan váltson a másikra, ha az megtelt.

Az gép csatlakozásaiban is megújult valamelyest. A már hagyományos USB csatlakozó mellett, vagy inkább annak kiváltására újdonságként gigabit sebességű Ethernet hálózati csatlakozót kapott. Ezzel közvetlenül felfűzhető akármilyen laptopra (kivéve a LAN csatlakozó nélküli laptopo, mint a MacBook Air), illetve akár számítógépes hálózatokra is a különféle távvezérelt rendszerekhez, ami sok más mellett nemzetközi hoki és atlétika versenyeken is igen hasznos. Természetesen a HD videó képességgel együtt megmaradt a HDMI videó csatlakozás is a gép oldalán, és a vaku, ulletve távkioldó csatlakozások, valamint a Canon különleges tartozék csatlakozója, ahova új WiFi küldő eszközük csatlakozhat.

Sajnos a gép nem kapott ThunderBolt csatlakozót, ami bár nagyobb adatátvitelre képes, és lényegesen kisebb helyigényű, mint a végül alkalmazott LAN csatlakozó, messze nem olyan elterjedt. Egyelőre tehtá cáfolva látszanak a ThunderBolt megjelenésekor Canon-Apple együttműködésről felröppent pletykák, amik főleg a ThunderBolt csatlakozó alkalmazására engedtek következtetni.

Mikor és mennyiért?
A két legfontosabb kérdés mindenhol a technikai ismertető végére marad, pedig szerintem talán a legfontosabb kérdés az új géppel kapcsolatban. Az 1D X 2012 márciustól lesz kapható. Várható piaci ára $6800 dollár, vagyis az USÁ-ban is másfél millió forint felett lesz. Mire a magyar polcokra kerül várhatóan ennél többe fog kerülni (addigra már 27%-os ÁFA, vám, szállítás, stb).
Ez az árfekvés egyébként várható volt, hiszen a sportra szánt 1D család is mindig 1 millió forint környékén mozgott újonnan, a kiemelt kategóriának számító full-frame változat pedig a 2 milliós sávban mozgott, bár ilyen árcédulával boltok polcaira csak ritkán került, hiszen jobbára csak rendelésre tartották mindenhol.

Kiegészítés: 2015 elején az 50 megapixeles EOS 5Ds és 5DsR bejelentésével a Canon visszatért a számháborúhoz.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!