Tech dínó-e vagy? Mennyire vagy őskövület?

kinopoisk.ru

Ha felismered járjon pont?

Egyre kockásabb geek világunkban már mércéje is van, hogy valaki mennyire nem trendi a technika használatában. Te mennyire nem vagy az?

A MédiaBlog minden rosszindulat nélkül közölte fordításban az eredetileg Dr John Sullivan által publikált tíz pontos listát, de sok olvasójuk mintha megsértődött volna a kommentek alapján.

Lássuk az én olvasóimat mennyire akasztja ki a – nem is annyira – rögtönzött felmérés? (Hogy senkit ne befolyásoljak, most kimaradnak a témába vágó linkek, majd a saját kommentemben pótlom.) Szokás szerint a MédiaBlogról kölcsönzött szövegrész dőlt betűel.

  1. Karóra
    A karóra a tech-dinoszaurusz egyik legfeltűnőbb ismertetőjegye. Redundáns eszköz, hiszen minden mobilon van óra. (Figyeld a 25 alattiakat! Kin látsz még órát?) A karóra viseléséért 8 pont jár. (Gyorsan megjegyzem, én hordok órát, analóg – mutatós – kijelzőst, bőrszíjas darabot. Szeretem, hiányzik, ha ritkán otthon felejtem.)
  2. Fényképezőgép
    Nem a profi fotósokról van szó, hanem azokról, akik csak emlékképeket kattintgatnak a mobiljukba épített kameránál semmivel sem jobb (vagy inkább rosszabb) fényképezőgépükkel. (4 pont)
  3. Faxon küldesz és fogadsz dokumentumokat
    Ha nyilvánosan deklarálod (névjegykártyán, aláírásban), hogy hajlandó vagy faxot használni, azzal azt üzened a világnak, hogy a múltban élsz. (6 pont).
  4. Kinyomtatod, lefűzöd, tárolod a dokumentumokat
    Itt csak akkor kapsz pontot, ha ezt önként, minden munkahelyi kényszer nélkül teszed. Csak önkéntesség esetén jár az 7 pont.
  5. Továbbra is a telefon a legfontosabb kommunikációs eszközöd
    Annyi egyszerű, olcsó aszinkron kommunikációs eszköz, csatorna (SMS, GTalk, FB, Twitter, stb.) létezik. Miért ragaszkodsz még mindig a telefonhoz? 4 pont.
  6. Az internetes eszközök közül leragadtál az emailnél – (ráadásul még mindig e-mailnek írod)
    Ha online kommunikációd legalább 60 százalékát még midig emailen bonyolítod, joggal jár a 6 pont. További 2 pontot kapsz, ha hotmail, freemail, citromail… szolgáltatást használsz. (Ha céges levelezésedet ezeknek a szolgáltatóknak a használatával végzed, az olyan bűn, hogy már kilóg a pontrendszerből.)
  7. Határidőnaplót hurcolsz magaddal
    A 25 évnél fiatalabbak általában megdöbbenve nézik, amikor egy megbeszélésen előkapod a határidőnaplót, vagy noteszt. 4 pont. Külön 2 pontot jár, ha az asztalodon is van egy kihajtós-spirálos képződmény. 4 extra pontot kapsz, ha azzal égeted magad, hogy partnerednek, ügyfeleidnek céges logóval nyomott határidőnaplót adsz ajándékba. (Ennek jelentése: “dinó vagyok”!) (Vannak persze kivételek. Ha noteszodon, határidőnaplódon ott a Moleskine logó, akkor máris trendi vagy.)
  8. Nyelvhasználat
    Ha nem “lájkolsz”, “dobsz egy SMS-t”, “googlizol”, nem tudod mi az az “app”, “feed”, “post”, akkor nyugodtan hozzáírhatsz a listához még 3 pontot.
  9. Még mindig CD-t hallgatsz
    CD-t veszel (gyűjtsz, másolsz)? 4 pont. Ha még Discmant is használsz, további 4 pont.
    Az önálló (nem telefonba épített) mp3 határeset.
  10. Csak telefonálásra alkalmas mobilt használsz
    Dr. Sullivan itt a 10. pontban a tévénézési szokásoktól a Friendsterig sok mindent felsorol, de a MédiaBlogot szerkesztő Pollner szerint sokkal fontosabb a mobil. Ha 2 évnél régebbi modellt használsz, csak akkor úszod meg az újabb 4 pontot, ha valamilyen korábbi csúcsmodellhez ragaszkodsz ennyire. (Más módszer szerint a döntő az, hogy használod-e internetezésre a telefonod.)További 3 pont jár az övön hordott telefontokért.

Na, neked hány pontod van? 20 pont felett menthetetlenül dinoszaurusz-gyanús vagy!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!