Eurovíziós országimázs verseny

EurivosionSongContetsWinner-photoPieterVanDenBergheEBU

Fotó: Pieter Van den Berghe/DBU

“A szavazó gépezet kimutatta foga fehérjét.” Hallom ma már nem először a hírekben Wolf Kati produkciója kapcsán. De milyen gépezet és milyen foga fehérjét?
A Megasztár vagy a Csillag Születik, és a többi hasonló SMS szavazásos tehetségkutató talán nem a szimpátiáról szólnak elsősorban, a művészek tehetsége és a választott számok szakmai értékei előtt?

Hernádi Levente például végig vesz néhány érvet, hogy Miért csak huszonkettedikek lettünk a zenei paralimpián? kezdve az egymásra szavazó szomszédoktól egészen Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc felelősségének (viccelődő) emlegetéséig, linkelve persze a HVG-s Sebők János véleményét is, ami talán legközelebb áll az enyémhez a NOL meg egy Leviénél is alaposabb műkritikával készült.

Miközben mindenki épp az Eurovíziós dalverseny eredményét emlegeti, nekem egyre inkább egykori tanárom, Domokos Lajos pár sok évvel ezelőtti gondolatai jutnak eszembe.

“A szervezők nem ámítanak bennünket. Nem az énekesek nevét, nem a dalok címét közlik, vagyis a listában nem az éneklés minősége, a számok eredetisége fejeződik ki, hanem annak az országnak egy sajátos szempont szerinti helyzete, amit az énekes éppen képvisel.”

Írásában ezután kitér a sajátos szempontok természetére is. Hogy melyik ország milyen viszonyban állt a többivel a történelme során, milyen kapcsoaltokat ápol napjainkban, de különösen, hogy a politikai határváltozások hogyan soroltak kisebbségeket és nagyobb népesség csoportokat egyik vagy másik határon túlra. Mint írja: “Ebben a vetélkedőben annak volt szerencséje, aki minél több, nemzetállami határokon kívül szorult nemzettársát tudhatta maga mögött. Vagy azért, mert történelmi okokból megváltoztak a korábbi határok, vagy azért, mert az otthoni szegénység, a munkanélküliség, vagy épp a korábbi politikai üldöztetés miatt az adott országból sokan kényszerültek, sokan kényszerülnek külföldre.”

A 2011-es sorrend:

  1. Azerbajdzsán
  2. Olaszország
  3. Svédország
  4. Ukrajna
  5. Dánia
  6. Bosznia-Hercegovina
  7. Görögország
  8. Írorrszág
  9. Grúzia
  10. Németország
  11. Nagybritannia
  12. Moldova
  13. Szlovénia
  14. Szerbia
  15. Franciaország
  16. Oroszország
  17. Románia
  18. Ausztria
  19. Litvánia
  20. Izland
  21. Finnország
  22. Magyarország
  23. Spanyolország
  24. Észtország
  25. Svájc

És ha már ez egy fotóblog – vagy valami olyasmi – hát legyen itt egy kis válogatás az Eurovíziós Dalfesztiválról készült képgalériákból is:

 

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!